Spencer

PlanetLab: nagysebességű kísérleti hálózat

Az Intel a Princeton Egyetemmel, a Kalifornia Egyetemmel és számos más technológiai céggel, illetve tudományos intézettel társulva létrehozott egy olyan kísérleti számítógépes hálózatot, a PlanetLabot, mely mintegy az internet felett elhelyezkedve minden korábbinál jobb munkakörnyezetet biztosíthat a fejlesztők és kutatók számára.

A PlanetLab felhasználási köre rendkívül széles, ugyanis például segítségével a fejlesztők szerint sokkal hamarabb detektálni lehet majd a vírusfertőzéseket, illetve DoS támadásokat, valamint az új hálózat akár kiváló minőségű videokonferenciák megrendezésére is alkalmas lehet.

Elsődleges célunk nem más, mint egy minden eddiginél tökéletesebb virtuális mozgástér biztosítása a különböző fejlesztők és szakemberek számára - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dave Culler, a Kalifornia Egyetem egyik professzora, aki egyébként az Intel egyik kutatási vezetője is egyben. Culler elmondta, hogy bár az internet az átlagos felhasználók számára rendkívül sok esetben hasznos lehet, mégsem biztosít olyan körülményeket, mely a különböző kutatási és fejlesztési tevékenységekhez a legtöbb esetben elengedhetetlen. Culler szerint a fejlesztőknek olyan nemzetközi számítógépes hálózatra van szükségük, melyet például nem lassíthat be egy-egy internet szerver leállása, és amely hálózat rendkívül gyorsan, rendkívül alacsony reakcióidővel működik, ily módon pedig valós idejű, real-time feladatok végrehajtásához is felhasználható. A megoldás tehát nem lehet más, mint a hivatalosan most bejelentett PlanetLab.

A fejlesztési projekt vezetői elmondták, hogy a PlanetLab kiépítése a tavalyi esztendő márciusában kezdődött, az azóta eltelt időkben pedig tizenhat ország hatvanöt nagyvárosában több mint százhatvan nagy teljesítményű PlanetLab szerver számítógépet helyeztek üzembe. Ezeken a számítógépeken a Red Hat-féle nyílt forrású Linux operációs rendszer egy speciálisan módosított verziója teljesít szolgálatot. Tudni lehet, hogy a fejlesztők az idei évben még legkevesebb száznegyven új szerverrel kívánják kiegészíteni a kísérleti hálózatot, mely egyébként néhány éven belül már ezer számítógépet fog összekötni. A PlanetLabon jelenleg egyébként már kilencvenöt kutatási projektet folytatnak világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #1
    na ezeket a hireket mondjuk lehetne mellozni. ez rizs, az ilyen vakitas menjen valami pletykalapba inkabb. egy hir egy halozatrol, de a neven kivul nem tudtunk meg semmit...