JohnnyCage

Komoly jövő áll az otthoni hálózatok előtt

Az amerikai háztartások 44 százaléka fog otthoni szórakoztatóelektronikai hálózattal rendelkezni 2008-ra, állítja a Forrester Research piackutató cég kedden kiadott jelentésében.

A várt növekedés alapját azok az otthoni számítógépes hálózatok képezik, amelyek az elkövetkező években várhatóan számos szórakoztatóelektronikai eszközre, később pedig háztartási berendezésekre is kiterjednek majd, áll a jelentésben. Jelenleg az amerikai háztartások 12 százalékában található otthoni számítógépes hálózat.

"Az otthoni számítógépes hálózatok a jövőben a szórakoztatóelektronikai eszközökre is ki fognak terjedni" - mondta Charles Golvin, a Forrester vezető elemzője. "A felhasználók Hi-Fi berendezéseiken is le akarják játszani a számítógépen tárolt audió- és videófájlokat, de a PC-n tárolt képeket is szívesen megnéznék a nagyméretű televízión. Az otthoni hálózatok következő szintje az lesz, amikor a háztartási berendezések is bekapcsolódnak a körbe, és számos funkció automatikussá válik" - tette hozzá Golvin.

Az otthoni PC-s hálózat kiépítése vonzó lehetőség azon felhasználók számára, akik szélessávú internethozzáférésüket, nyomtatójukat, adatállományaikat, vagy egyéb erőforrásaikat szeretnék megosztani az otthoni számítógépek között. Golvin szerint az ilyen célra alkalmas hálózati eszközök alacsony ára a közelmúltban még népszerűbbé tette ezeket a megoldásokat.

A szórakoztatóelektronikai eszközöket is magába foglaló otthoni hálózatok elterjedésében jelentős szerepe lesz az olyan drótnélküli hálózati technológiáknak, mint például a 802.11b/a/g. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy az elektronikai eszközök zavaró kábelrengeteg nélkül, egyszerűen kapcsolódhassanak egymáshoz.

A háztartási eszközök esetében azonban már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Egy hálózati hozzáféréssel rendelkező mosogatógép, vagy hűtőszekrény kifejlesztése ugyanis igen költséges, amely riasztóan magas árakat eredményezhet. Ennek ellenére az elkövetkező években várhatóan a háztartási eszközök is egyre intelligensebbé válnak, és egyre közelebb kerülnek az efféle alkalmazási lehetőségekhez.

"2007-re számottevő ilyen alkalmazással találkozhatunk majd" - mondta Golvin. "Addigra elég otthoni számítógépes hálózat lesz a háztartásokban, és nagyobb igény fog mutatkozni az efféle készülékek iránt."

A Forrester előjelzése szerint 2008-ra 37 millió amerikai háztartás fog otthoni hálózattal rendelkezni, amely az idei évre várható 8,1 millió mintegy négyszeresét jelenti. Bár jelenleg az Ethernet megoldások vannak elsöprő többségben, és az otthoni hálózatok 86 százalékát alkotják, a közeljövőben gyors terjedésnek indulnak a drótnélküli megoldások is, amelyek az elkövetkező években átveszik a vezető szerepet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)