Berta Sándor

Szélessáv a hajókra, vonatokra és repülőkre

A MOWGLY-projekt célja olyan innovatív műholdas terminálmegoldások feltérképezése és kifejlesztése, amelyek felhasználhatók különböző közlekedési járművek fedélzetéről történő telekommunikációra is.

A program célja új, a repülőgépek, a hajó és a vonatok fedélzetén használható szélessávú internethozzáférések létrehozása, illetve felkutatása. A MOWGLY (Mobile Wideband Global Link System) európai kutatási és fejlesztési programban eddig 16 különböző telekommunikációs és közlekedési cég vett részt, valamint néhány kis- és középvállalat és főiskola is, így az Eutelsat lett a projekt tizenhetedik partnere. A jelenleg üzemben lévő mobil műholdas kommunikációs rendszerek vagy kis sávszélességűek vagy pedig a meglévő szélessávú internet-eléréseken alapulnak. Az új DVB-S2/DVB-RCS szabvány ezzel ellentétben új lehetőségeket kínálhat a szélessávú internetpiacon.

A programban résztvevő 17 vállalat ezenkívül azt is vizsgálja, hogy a repülőgépeken, a hajókon vagy a vonatokon a meglévő és a jövőbeni hálózati rendszerekhez miként integrálhatók a műholdas szélessávú internethozzáférések. Az európai uniós projekt idén január elsején indult, az időtartama két év és főleg a különböző szélessávú rendszerek összehasonlítása, illetve ezek működési tesztjeinek elkészítése, műszaki tanulmányok és lehetséges jövőbeni üzleti modellek kidolgozása a feladata. A programban résztvevő vállalatok és intézmények szakemberei többek között meglévő megoldásokkal és jövőbeni kommunikációs rendszerek prototípusaival végeznek kísérleteket, új technikai fejlesztéseket szabványosítanak és minősítenek.

Az Európai Unió 6. Keretprogramjának részét képező két éves projekt költségvetése 12,6 millió euró, amelyből 6,7 millió eurót az Európai Bizottság áll. A programban az Eutelsaton kívül még az Airbus és az Alcatel több vállalata és kisebb távközlési cégek vesznek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!