Berta Sándor

Mégsem lesz vezetéknélküli internet az osztrák vasútállomásokon

Bizonytalan ideig elhalasztotta a vezetéknélküli internet-programját az osztrák államvasutak. Az ÖBB még idén februárban hirdette meg azt a projektet, amelynek a keretében minden osztrák vasútállomást elláttak volna ilyen technológiával.

A vasúttáraság így akarta lehetővé tenni az utasok számára, hogy gyakorlatilag bárki bárhol használhassa a notebookját vagy a mobiltelefonját. Ernst Knoll, az ÖBB száz százalékos tulajdonában lévő leányvállalatnak, az ÖBB Telekom Service-nek (ÖBBTel) vezetője azzal indokolta a program befagyasztását, mivel a vártnál jóval kevesebben érdeklődtek az új szolgáltatás iránt.

A teszteléshez használt vasútvonalak állomásairól már el is távolították a vezetéknélküli internetes rendszer részeit képező készülékeket, azonban - ha a projektet újra beindítják - ezek az eszközök pillanatokon belül újra felszerelhetők a pályaudvarokon. Knoll szerint a rendszer üzemeltetése a jelenlegi érdeklődés mellett egyszerűen nem kifizetődő.

Svájcban ellenben beválni látszik a technológia. Mint ismeretes, a svájci vasútállomások egy részét szintén ellátták a vezetéknélküli internetezéshez szükséges eszközökkel és a szolgáltatás népszerű az utasok körében. A svájci államvasutak azt tervezi, hogy további pályaudvarokat és az első osztályú vasúti kocsikat is felszerelik a szükséges antennákkal és terminálokkal.

Ausztriában viszont a főbb probléma közé sorolták a szakemberek a különböző mobilszolgáltatók közötti roaming nehézkes voltát. A tervek szerint egyébként idén összesen ötven nagyobb osztrák vasútállomást szereltek volna fel az utasok és a vasutasok által egyaránt használható terminálokkal. Mindenesetre a "sógoroknak" nincs miért panaszkodniuk, hiszen az ÖBBTel már rendelkezik egy, az összes vasútállomáshoz kapcsolatot biztosító hálózattal és minden egyes pályaudvaron is van egy-egy önálló hálózat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    azt
  • dez #6
    Ennyi erővel az bárhonnan megtehetnéd.
  • 12346 #5
    :))))
    ez vhogy így működne itthon, ja:) "dikkmá" család se tudná élvezni a vezeték nélküli netet.
  • gz8 #4
    Hát, ahhoz már kib.szottul kell tudnod karatéznod, ha ebből bármit is meg szeretnél csinálni
  • joschy #3
    Azért gondoljatok bele, hogy leülsz az állomáson, hackelsz egyet, és átprogramozod a vonatokat, a váltókat, mindent... ez kb egyenő a katasztrófával.
  • Gabest #2
    Nem jó ez a vezeték nélküli net, nincs mit ellopni. Se rézdrót, se aluminium pózna :P
  • 12346 #1
    baz.. itthon még néha az is kérdéses, hogy van-e állomás, vagy egyáltalán mér állt meg a vonat
    de messze vagyunk mi még ettől..