Berta Sándor

Nem biztonságosak a műholdas internet-elérések

Andre Adelsbach és Ulrich Greveler kereken 24 órán át figyelte meg egy Astra távközlési műhold hálózati adatforgalmát. A kutatók szerint egyre több a biztonsági probléma a műholdas internet-hozzáférések körül.

Sok felhasználót kétségtelenül aggodalommal tölthetnek majd el a Ruhr Egyetem által nemrég közzétett legújabb kutatás részletei. Az intézmény tájékoztatása szerint a kísérleteket két kutató, Andre Adelsbach és Ulrich Greveler végezte el. A két szakember a Ruhr Egyetem Hálózati és Adatbiztonsági Tanszékének a munkatársa. A két tudós egy nap alatt többek között hozzáfért több magánszemély személyes és bizalmas, valamint bankszámla-adataihoz, továbbá képesek voltak nyomon követni egy beszállító cég és egy katonai szolgálati hely közötti kommunikációt.

Amint azt Ulrich Greveler elmondta, nagyon meglepődtek azon, hogy már egy nagyon csekélynek mondható, átlagos eszközparkkal is képesek voltak hozzáférni a legkülönfélébb információkhoz, valamint, hogy mennyire nem foglalkoznak a magánszemélyek és a vállalatok az adataik titkosításával, bizalmas kezelésével, tárolásával. A két kutató a munkája során csupán egy műholdkódot és egy digitális televíziójelek vételére alkalmas (DVB-S) számítógépes kártyát használt fel.


Minden bizonnyal sok felhasználó és cég észre sem veszi, hogy biztonsági szempontból mennyire "lyukas" műholdas internet-hozzáférése. A szakemberek megállapításaiból kiderül, hogy az olyan bizalmas adatokat, mint például a név, a cím, a születési év, az éves bevétel összege és az EC-kártya száma, kezdetben SSL-titkosítással védik ugyan, ám később egy internetes kereskedő már védtelenül, titkosítás nélkül küldi tovább az információkat és ezáltal azok gyakorlatilag bárki számára hozzáférhetővé válnak.

A bochumi kutatók szerint a bizalmas adatokat védtelenül sugározzák tovább Nyugat-Európába, holott a felhasználók kifejezetten azért választották az adott online üzletet, mert az úgy hirdette, hogy SSL-titkosítással védik az ügyfelektől beérkező, majd továbbított személyes adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #10
    Dial-upos netre nem kell előfizetés, hiszen rengeteg ingyenes szolgáltató van. Inkább a percdíj a gond.
  • BiroAndras #9
    Nem a sávszélesség a gond, hanem a válaszidő.
    Pl. játékra nem nyerő az 500 feletti ping. De vannak nyílván komolyabb alkalmazások is, amelyeknél gond a nagy késleltetés.
  • takraj #7
    Kinek mi.... aki a már terabitekhez szokott, annak tényleg...... :DDDD
  • Mike #6
    ja
    az a pár gigabit télleg borzasztó lassú
  • pite #5
    ez attól függ, hogy hol van a központja a műholdas irányításnak és milyen vonallal (internet irányban) rendelkeznek.

    pl. astra műhold és hungarodigitel kétirányú kapcsolattal az index.hu 500ms idővel elérhető. míg eutelsat-os atlantic bird 1 műhold és torinói központtal az index.hu 800 ms feletti értékeket is produkál.

    sávszélességben pedig 64kbit-től több megabites elérésig (fel/letöltési irányban) bármit kérhetsz. de inkább jellemzőek a dsl szintű sávszélességek.

    előny: a puszta közepén van áramforrás? :D
  • [HUN]PAStheLoD #4
    de a direkt műholdas nagyon lassú :C ... viszont működik a puszta közepén is ..
  • ttt ttt #3
    Erre most jöttek rá? Kutatók LOL
  • pite #2
    amit említesz, az az egyirányú műholdas kommunikáció. dial-up/isdn/dsl vonalon feljelentkezel a központi szerverre, megadod mit akarsz letölteni, aztán a DVB-S kártyára műholdas sávon egyszer csak megérkezik. ilyen pl. a europeonline (europeonline.com) szolgáltatás.

    már fellendülőben van a kétirányú műholdas internet, ahol nem kell dial-up/isdn vagy dsl előfizetés. itt a kommunikációhoz egy terminálra és egy adó/vevő műholdas fejegységre van szükség.

    lásd: magyarország közháló (koznet.hu) programjának VSAT része, ahol astra műholdon bérel a hungarodigitel sávszélességet. vagy pl. a francia eutelsat (velük dolgoztam) akinek saját műholdja(i) van(nak) és a transzponderek sávszélességeit osztja szét.

    biztonsági szempontból tényleg egy sajthoz hasonlít. egyetlen kivétel talán a terminál-terminál kapcsolat, ahol VPN-t lehet beállítani. nem csodálkoznék azon, ha mondjuk az usa hírszerzése már rég lehallgatná a _kereskedelmi_ műholdas eléréssel rendelkező katonai létesítményeket vagy kutatólaborokat.
  • Freddy TNT #1
    Szerintem amúgy is gagyi a műholdas cucc. Gyakorlatilag két előfizetésednek kell lennie. Egyik a műholdasra a másik meg egy pl: dial-up.

    Vagy nem így van ?