Kocza Zoltán

Internet csábítja a vasúton utazókat

Egy közvélemény kutatás szerint az üzleti utasok 72%-a nyilatkozott úgy, hogy előnyben részesítené a vonatot a gépkocsival vagy a repülővel szemben, ha lenne netezési lehetőség a szerelvényeken.

Angol közvéleménykutatók felmérése szerint minél hosszabb egy üzleti út, annál inkább szükségét érzik az emberek, hogy netezzenek a vonaton és dolgozgassanak egy kicsit. A közvélemény kutatást 2004 márciusában és áprilisában végezték és több mint 1600 embert kérdeztek meg. Az eredmények szerint a leghosszabb utazáson levők akár 12 fontot sem sajnálnának, csakhogy internet kapcsolatuk legyen. A megkérdezett üzletemberek 78%-a úgy nyilatkozott, hogy ha lenne a kocsikban wi-fi, akkor igénybe venné.


"Feldobná az utazást" - jelentette ki Magnus McEwen-King a közvélemény-kutatást megrendelő Broadreach internetszolgáltató vezetője. "Elterelné a figyelmet az útról, az égről, a vonatról és ez mindenkire jó hatással van". McEwen-King véleménye szerint az üzleti utazók és az ingázók egyaránt igényelnék a drótnélküli szolgáltatásokat a vonatokon. Az üzleti úton levőknek már több mint fele visz magával laptopot vagy egyéb, netre kapcsolható eszközt. A felmérés szerint az üzletemberek 80%-a végez valamilyen munkát az utazás során, de az többnyire papírmunka vagy mobiltelefonon keresztüli ügyintézés. A megkérdezettek 52%-ának véleménye szerint a drótnélküli netkapcsolat hatékonyabbá tenné a munkájukat.

Néhányan egyébként már használják a webet mobilon keresztül, de ha lenne wi-fi elérés a vonaton, akkor a felmérés szerint egyharmadával megnőne a webhasználat ideje és 13-szorosára nőne a felhasználók száma.

A fizetés módját tekintve megoszlik a megkérdezettek véleménye. Egyesek a vonatjegy árában szeretnék kifizetni a szolgáltatást, mások pedig havi számlájukhoz csatolva vagy nyugta ellenében fizetnének. A Broadreach netszolgáltató öt vasúti szolgáltatóval együttműködve azon fáradozik, hogy négy év alatt több mint 700 vonaton tegyék lehetővé az internet-hozzáférést. Ebben az évben két kereskedelmi próbát indítanak el, az ingázók számára később szerveznek majd utakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)