Gyurkity Péter

Blu-Ray DVD-kombó a JVC-től

A vállalat egy olyan új optikai lemezről rántotta le a leplet, amely egy korongon egyesíti a Blu-Ray- és DVD-szabványt, így jelentős enyhülést hozhat az egymással rivalizáló formátumok háborújában.

A JVC által bemutatott prototípuson a vállalat közleménye szerint összesen 33,5 GB-nyi adatot tárolhatunk. A lemez három rétegre épül, amelyből kettő a DVD-lemezt, míg a harmadik réteg a Blu-Ray korongot testesíti meg. Egy további speciális réteg teszi lehetővé, hogy a kék lézer kizárólag a külső Blu-Ray réteget, míg a vörös lézer a belső DVD-rétegeket olvassa be. Reményeik szerint a kombinált lemez enyhülést hozhat a különböző formátumok kiélezett küzdelmében, és a konkurenciaharc helyett együttműködésre készteti az érintett vállalatokat.



A lemezen lévő adatok több, egymástól függetlenül kiolvasható rétegben vannak

"Minden egyes érdekelt fél a DVD örökébe szeretne lépni. Ez a 21. század formátum háborúja, és amíg nem tisztázódnak le a dolgok, a vásárlók egyik megoldás mellett sem fogják elkötelezni magukat. Igen nagy összevisszaság lesz itt, amíg a fogyasztók rá nem jönnek, hogy ki kerülhet ki győztesként a küzdelemből" - fejezte ki aggodalmát Michael Gartenberg, a Jupiter Communications elemzője.

Egy kombinált Blu-Ray- és DVD-lemez nagyban segítene ezen a problémán, és amennyiben a kiadók támogatják a megoldást, a vásárlók könnyen a Blu-Ray-lejátszók mellett dönthetnek. "Két egymástól drasztikusan eltérő technológia küzdelme folyik, és nem valószínű, hogy a gyártók kombinált meghajtókkal állnak majd elő. Egy ilyen megoldás segíthet s vásárlók döntésében, de csak abban az esetben, ha valódi tartalommal töltődik meg, és a kiadók támogatni fogják" - jelentette ki Gartenberg.

A gyártó cégek hasonló dilemma előtt állnak, és nagy részük nem igazán tudja eldönteni, hogy a Blu-Ray- vagy a HD DVD-szabvány mellett tegye le voksát. Kiváló példa erre a Thompson, amely a hónap elején bejelentette, hogy belép a HD DVD-piacra, de ezzel egy időben Blu-Ray-lemezeket is gyárt majd.

A JVC nem szolgált pontos információval a várható megjelenést illetően, de a vállalat szóvivője bejelentette, hogy a lemezt hamarosan bemutatják a Blu-Ray Szövetségnek, és reményeik szerint a szövetség rövid időn belül áldását adja az új szabványra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cleawer #16
    Szépnek szép 33.GB egy lemezen ,
    de ott a dupla dvd ami 2000 huf és 8 giga megy fel ráés ebből a 2000 huf ból veszel 20 sima dvdt aminek lényegesen nagyobb a tárolókapacitása.
    Na a lényeg mennyibe is fog ez kerülni?

    PS:szerintem a Blue-ray tech csak olyan 1 év mulva lessz fontos mert még "most" jött be a DVD...
  • Emmegki #15
    "Ez a 21. század formátum háborúja" - Ez olyan mintha 1905-ben kijelentették volna, hogy a gramofonlemez a 20. század győztes hangtárolási formátuma...
  • FTeR #14
    a sima cd-t is csak olvasni lehetett először...
    (btw, ezek mind CD szabványok, csak a semmit mondó cd akárhány elnevezés helyett kitalálták, h DVD meg BD stb.)
  • Frenzy #13
    Hmm, ebben a cikkben blue-ray-t irnak, holott e betu nincs a vegen. Vagyis blu-ray. A kapcsolodo cikkek is jol irjak, de ebben rosszul szerepel :P
  • trabant #12
    Az ilyen kombinált cuccok jó drágák szoktak lenni, mert magasabb a gyártási költség, úgy meg kinek kell? Aki meg kipengeti egy blu ray lemez árát, az nyilván nem mezei dvd-nek akarja használni. Ami felett eljárt az idő, azt kár erőltetni.
  • AtisH #11
    Szerintem vagy felvásárolták, vagy mégsem volt annyira jól kitalálva a szisztéma...
  • muerte2 #10
    Mi van azzal a technológiával amit kb 5éve csinált egy kis japán cég? 120Giga 1DVD méretű lemezen, a technológia költségei állítólag még jobb mutatókkal rendelkeztek mint a DVD-jjjé, csak aztán vhogy elhallgattak és eltünt a cég. Majd valamelyik multi előhozza a technikát kb 2010-ben.
  • TeszteloPontHu #9
    Nem akarom lehűteni a lelkesedéseteket, de a cikkben csak és kizárólag olvasásról van szó. Senki nem beszélt két (netán 3) réteg "házilagos" írásáról. Ezeket a lemezeket gyárban készítenék, nem íróval.
  • FTeR #8
    egy 2 oldalas 2 rétegű (ami 4 réteget jelent) BD esetén már így 100 gigáról beszélünk, igaz kereskedelmi forgalomba nem kapható.
    DVDnél is volt ilyen szabvány mégse jöttek ki :(
  • FTeR #7
    nem keletkeznek rajta semien lyukak, egyszerűen csak keresztűlvilágít rajta. BD réteg nem érzékeny a vörös lézerre, a kék lézer meg nem ér el a dvd rétegig.
    Scape fogta meg jól, 25+8,5GB (pontosbban 25+(4.x+4,x) )lesz. pl egy filmnél vagy játéknál maga a film vagy a játék a dvd rétegen van, h mindenki tudja olvasni, az extrák meg BD rétegen (esetleg maga a dvd réteg anyaga is rajta van még1x, azoknak akiknek nem kombó a meghajtójuk)
    ez egy nagyon jó mgeoldás és remélem győzelemre viszi a kék lézer technológiát.
    Már enélkűl is előrébb jártak, hiszen már vannak 1 olvasófejjel ellátott komobó meghajtók. Ígymeg már maga a lemez is kombó. (és gondolom majd ez is kijön két oldalasan, plusz a BD réteget is megduplázva)