Berta Sándor

A Blu-ray technológiára voksol a Disney

A Walt Disney és szórakoztató-elektronikai részlege, a Buena Vista nem követi a Paramount, a Warner Brothers, az Unniversal Pictures és a többi filmstúdió példáját.

Mint ismeretes, a legnagyobb hollywoodi filmgyártó cégek a HD-DVD szabványt támogatják, és a tervek szerint már 2005-ben piacra dobnák a filmjeik ebben a formátumban legyártott változatait. Azonban most az egyik legnagyobb, budapesti irodáját tegnap megnyitó hollywoodi filmstúdió a Blu-ray szabvány mellé állt, és a Walt Disney-nek akkora részesedése van a filmértékesítési piacból, hogy a Blu-ray szabványt fejlesztő Sony és az őt támogató cégek, így például a Hewlett-Packard és a Dell bízhatnak abban, hogy hamarosan más hollywoodi filmstúdiók is követik majd a Buena Vista példáját.

Mivel a HD-DVD és a Blu-ray szabványok közötti harc egyre élesedik és egyre több cég foglal állást az egyik vagy másik formátum mellett, egyre valószínűbb, hogy a felhasználók lesznek ennek a harcnak az igazi nagy vesztesei. Mindez azért lehetséges, mert az eltérő technikai megvalósításnak köszönhetően egyáltalán nem biztos, hogy valamikor is piacra kerülnek majd a mindkét szabványt támogató úgynevezett kombó meghajtók.


Mint ismeretes, a Blu-ray technológiát a Sony dolgozta ki és egy lemezen legfeljebb 25, illetve kétréteges diszkek esetében 50 GB-nyi adat tárolható. A konkurens HD-DVD szabvány felett a Toshiba és a NEC "bábáskodik" és oldalanként, illetve rétegenként 15-15 GB-nyi adatot lehet tárolni egy HD-DVD korongon. Utóbbi előnye, hogy mivel ugyanazokon a gyártósorokon készíthető, mint a hagyományos DVD-k, így a gyártása jóval kevesebbe kerül, mint egy Blu-ray lemeznek.

A Blu-ray mellett kardoskodók azzal érvelnek, hogy sokkal nagyobb adatmennyiség tárolható az ő diszkjeiken mint egy HD-DVD korongon, ezzel szemben a HD-DVD tábor szerint az ő termékük sokkal jobb nagyfelbontású filmek és multimédiás anyagok tárolására. Időközben már mind a két tábor bejelentette az első készülékeket és lemezeket. A felhasználóknak tehát előbb-utóbb dönteniük kell majd abban a tekintetben, hogy melyik formátumot is választják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #19
  Dede! Pl. a nagyobb internetes cégek már 1000-rel, 1000000-val, stb. szoroznak! Lásd: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32135
 • formatuq #18
  A Walt Disney is elmehet a p.......
  Nem merte kiadni a Fahrenheit 911-t mert fel bush tesojatol floridaban, pedig eloszerzodese volt Michael Moore-ral.
  Kozben egyfolytaban sir, hogy nem megy jol a filmipar.
  Nem persze, ha igy csinalja a dolgokat.
  Aztan a reszvenyesek fel is kerdeztek, hogy is volt az a "par milla" ami ezzel a filmel (is) eluszott. Akkor meg csak hapogtak.

  ezek ilyenek mind.
  sony egyik vegen ugat, a filmek/zenek masolasa elle, masik vegen meg nyomja az mp3-t playereket, a blue-ray kocsogseget. Minnel nagyobb lemez, dual layer meg miegymas.
  "amit itt elvesztunk, majd ott behozzuk" c. lehuzas folyik itt kerem.
 • [HUN]PAStheLoD #17
  akármelyik is lesz a nyerő, ez szép kék ...
 • TeszteloPontHu #16
  Az nem szabvány, hanem ajánlás és a kutya sem vette át.
 • zzebi #15
  Zedas:

  A Blu-ray-nél sem rögzített az MPEG-2 codec:

  A Blu-ray specifikáció szerint a készülékeknek kötelezően támogatniuk kell a következő 3 szabványt:

  - MPEG-2
  - MPEG-4 AVC (a legjobb MPEG-4 codec)
  - Microsoft VC-9 (a legjobb WMV codec)

  Nagyjából ezeket használja a HD-DVD is, szóval technológiailag semmivel nem jobb az a szabvány. Sőt, a Blu-ray-nek jóval nagyobb a tárolási kapacitása. Sajnos drágább is a média.

  A filmstúdiók esetében is érdekes most a verseny. A Blu-ray oldalán vannak a következők:

  - Metro Goldwyn Mayer
  - Sony Entertainment
  - Columbia/TriStar
  - 20th Century Fox
  - Walt Disney

  Ezek sem hangzanak rosszul....
 • Yfel #14
  Ezt a párharcot nem feltétlenül a felhasználó fogja megszívni... a piacnak azért elég nagy beleszólása van, hogy melyik szabvány fogja túlélni a versenyt... és az valószínűleg az lesz, amelyiken a filmeket a megszokott áron tudjuk majd megvenni...

  Y
 • Zedas #13
  "jobb a termekuk nagyfelbontasu filmek stb tarolasara mikozben kevesebb a kapacitasa?"

  A blúréjnél kötött a codec, MPEG2-t használ, míg a HD-DVD több kodekkel is szállítható, pl. WMV-HD vagy DivX is lehet a film rajta. Ez nyilvánvalóan hatalmas előny, bár drágább lejátszókat eredményez *.

  * Ez mondjuk már nem feltétlenül igaz, mert már van olyan új DVD lejátszó ami támogatja a HDTV felbontású WMV-HD-t és egychipes megoldásra épül.
 • vax #12
  Nekem is van egy ilyen Nec cd olvasó. De azért ha belegondolok, hogy minden CD-hez ilyen kellett volna, mert "gyárilag" rakják bele és nem lehet ki-be rakosgatni belőle, akkor azt hiszem jó pár diszkkel kevesebb lenne a készletem. Ezért szerintem ha a BR ilyen lesz és nem "kivehető ajtós" hiába jobb, nagyobb a kapacítása már most vesztes, szerintem.
 • vax #11
  HD a nyerő. De szerintem kb. 5-6 év mulva már ez is a második sorba kerül majd mint lassa a normál DVD.
 • nenad #10
  a tartossagot most ket ceg is megoldotta, a tdk es meg valaki kifejlesztettek egy speci reteget ami sokkal ellenalobba teszi a cd/dvd-t, mondhatni hacsak valaki csavarhuzoval nem esik neki.. :)

  jobb a termekuk nagyfelbontasu filmek stb tarolasara mikozben kevesebb a kapacitasa?
  Ezt hogyan gondoltak?