Berta Sándor

Az illegális másolók miatt fejlesztik a Blu-rayt?

Érdekes vélemény látott napvilágot a jelenleg is zajló Las Vegas-i CES kiállításon a Blu-ray szabványról. A nyilatkozó Benjamin S. Feingold, a Columbia TriStar Home Entertainment (CTSHE) elnöke volt.

Az elnök szerint a Blu-ray kifejlesztésére azért volt és van szükség, mert a mozifilmek DVD-ken való értékesítése az egyre növekvő illegális másolatok miatt lehetetlenné és finanszírozhatatlanná vált. Az elnök érdekes módon és a jelenlévő európai média legnagyobb megrökönyödésére az európai, azon belül is főleg a német DVD-másolási tevékenységet tette meg fő bűnbaknak.


A szabvány alapítói ábécérendben: Hitachi, LG Electronics, Matsushita (európai neve Panasonic), Mitsubishi, Philips, Samsung, Sharp, Sony, Thomson

Feingold úgy vélte: egyre kevésbé éri meg a hollywoodi filmstúdióknak a műveik DVD-n való kiadása, ráadásul az elmúlt 2 évben még a DVD-lejátszókból is egyre kevesebbet értékesítenek. Amennyiben pedig a mélyrepülés tovább tart, 2005/2006-ra itt lenne az ideje egy új, a DVD-t felváltó szabvány megjelenésének. Ráadásul a Blu-ray jobb másolásvédelemmel lesz ellátva, ami kifizetődővé teheti az eladásokat. A stúdió egyébként 2005-ben vagy 2006-ban már meg szeretné jelentetni az első filmeket Blu-ray lemezeken Észak-Amerikában.

A szakember szerint a Blu-ray jóval látványosabb megjelenítést tesz majd lehetővé, mint a DVD, ezért biztos, hogy nagy sikerre számíthat. Európában egyébként szintén 2005-ben, de legkésőbb 2006-ban megjelennek majd az első Blu-ray diszkek. Minden új lemez, hasonlóan a DVD-khez egy régiókóddal lesz ellátva és nem fogják lehetővé tenni a régión kívüli lejátszást. A CSTHE mindenesetre arra is fog ügyelni, hogy lehetőleg egyszerre, vagy majdnem egyidőben legyen hozzáférhető minden kontinensen az új médium.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Samsung BD-1000 Blu-ray/DVD/CD, mérete 440×400×120 mm, tömege 12 kg

Az azonban még bizonytalan, hogy vajon a Blu-ray lejátszókat is le fogják-e ellenőrizni az interneten keresztül, mint napjainkban a Microsoft és az Artisan HD-videói esetében a DVD-ROM-okat. A vörös lézeres HD-formátumok és az eddigieknél hatékonyabb tömörítési eljárások támogatásának lehetőségét a Blu-ray lejátszók által azonban kizárta a Columbia TriStar elnöke, mondván ezek csak a jelenleginél is nagyobb kavarodást okoznának a felhasználók körében.


A lemez kapacitása 27 GB

Benjamin S. Feingold dicshimnuszait megerősítette Dr. Paul Liao is, a Matsushita USA vezetője. Szerinte a Blu-ray korongok kifejlesztésekor szigorúan tartják magukat a hollywoodi filmstúdiók előírásaihoz. Ennek köszönhető a 128 bites AES kódolás is, valamint az audio DVD-kből ismert "Renewable Key"-technika (megújítható kulcs). Az utóbbi lehetővé teszi, hogy a rendszer egy felhasznált aktiválókulcsot egy újjal cserélhessen ki. A szakember úgy vélte, a Blu-ray készülékek minden bizonnyal el lesznek látva szélessávú internetelérési lehetőséggel vagy csatlakozóval, hogy HD-adásokat is közvetíthessenek rajtuk keresztül a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bumbi #82
    "Rengeteg pénzbe és munkába kerül megcsinálni egy filmet, igenis legyen az emberben annyi tisztelet, hogy fizessen egy új DVD-ért"

    Sztem ha mondjuk 400.000 ft lenne az átlagkereset,
    valoszinü akkor mindenki kiadna havonta 5-6000 ft-ot egy eredeti DvD-ért vagy szamitogepes/konzolos jatekert, de manapsag az atlag 80.000ftos keresetböl nem igazan lehet ilyen igenyeket támasztani. és a tizenakárhány éveseket sem kellene fikazni, mert sokaknak a fö szorakozast a gepezes jelenti, és nem tud kiadni havi 50.000 ftot kiadni, csak mert 4 jatek tetszik neki. sztem mindenki szivesebben jatszana/hallgatna/nezne eredeti cuccokat,l de ez magyaorszagon nem kivitelezhető...
  • crx #81
    Az elöálitás joval 100 Ft alat van nem is az a sok csak amit a filmstudiok lehoznak jogdíj gyanánt. meg a kereskedök. Már csak abol indulok ki hogy nem soktol külömbözhet a nyers DVD előálitástol és már vetem 250 ért is irható DVD lemezt és kerestek rajtam is.
    'Az ember nem azért archivál hogy az utókor is meg tudja nézni milyen filmek készültek a mi időnkben.'
  • NeoMaN #79
    A kiadók miatt van a másolás. Drágán adnak.
    Az EU már be is akarta perelni őket pár éve (amcsi kiadókat), azért mert EU-ba jóval drágábban jönnek át a lemezek, ok nélkül.
    Egyként én (szoros) kapcsolatban vagyok a DVD gyártással. Elmesélném, hogy az előállítási ár 1000Ft alatt van jóval.
  • NeoMaN #78
    Így van!
    StarWars, LOTR, Indy, Rettenthetetlen, Elit alakulat.
    A többi az én szememben is szemét..
    :)
  • Mike at home #77
    Bocsesz, de dvd-t nem csak azert vesz az ember, hogy evente egyszer megnezze, hanem, hogy meglegyen. Ha akarom barmikor megnezhetem. Akar 5 ev mulva is.
    Es ilyen nem 3-4 van, hanem a java az. Van egy-ket szemet is elismerem, de a java nem az.
    Masreszrol, ha ismernel, pontosan tudnad, hogy nem a villogas hajt. Az mar reg nem erdekel.
  • Mike at home #75
    esszel kell vasarolni es akkor nem olyan draga

    soxor vannak nagyon jo akciok
    kulfoldon is
  • Mike at home #74
    figyelj, lehet az az orom forrasa is.
    bizony megvenni vagy lemasolni nem ugyanaz
  • Mike at home #73
    a nagy faszt
    nem status szimbolum
    nekem nem egy dvd-m van
    de nem azert evttem, hogy mutogassam uton utfelem, mim van

    (lassan egyebkent a polcrol is le fogom venni, es elrakom vmi dobozba, mert az ismeroseim mind tekanak neznek, es folyton elkunyerbaljak a lemezeimet, aztan en szaladgalhatok utanuk, hogy ugyan adjak mar vissza
  • Mike at home #72
    azert mert te egy kovulet vagy, ne vard azt, hogy a mai tizenevesek is burokban eljenek mint te

    egyszereuen nem fizetokepes kereslet
    a kiadoknak megis az a hobbijuk, hogy nekik kell mindent megvenni
  • RangeR #66
    Na figyeljetek! Ha van egy film,ami nem a kedvencem,akkor nem veszem meg.De nem is kell,minek másoljam le. Egy másik film,ami meg a kedvencem,akkor magamat szopatom,ha csak egyetlen bittel is rosszabb a képminősége vagy a hangja,mint az eredetinek és másolgatom. Biztos leverne a víz, ha a Gyűrűk Urát vagy a Gladiátort másolatban kellene néznem.Ebből következik: megveszem azonnal,ahogy kiadják. És minél jobb minőségben teszik ezt,annál jobban örülök.
    A tizenéves korosztály meg ne másolgasson, várja ki,mire lesz pénze. Tizenévesen gördeszkázni kell és bringázni,nem filmeket másolgatni. Amikor tizenéves voltam, Magyarországon még nem is hallottak videórol sem,csak a tizenéves korszakom második felében. Haverkák, ez van...