Franczy

Láthatáron a Blu-ray eszközök

A következő generációs DVD, vagyis a Blu-ray Disc technológia mögött álló kilenc nagyvállalat képviselői bejelentették, hogy a kék-ibolya színű lézerfényen alapuló újfajta optikai adattárolási technológiát február 17-től, vagyis jövő hét hétfőtől lényegében bárki licencelheti.

A Blu-ray fejlesztésében tevékenyen résztvevő Hitachi, LG Electronics, Matsushita Electric Industrial, Pioneer, Royal Philips Electronics, Samsung Electronics, Sharp, Sony és Thomson cégek munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az új technológia reményeik szerint rövid időn belül meg fogja hódítani a piacot. Mint ismeretes, a jelenleg széles körben használatos DVD lemezek kapacitása 4,7 GB, ezzel szemben a Blu-ray Disc-ek adattároló kapacitása oldalanként nem kevesebb mint 27 GB, még pedig úgy, hogy a Blu-ray lemezek a CD és a DVD lemezekhez hasonlóan 12 centiméteres átmérővel rendelkeznek.


A Blu-ray technológia lényege, hogy a jelenleg elterjedt optikai adattároló eszközökben használatos vörös helyett kék-ibolya színű, rövid hullámhosszú lézerfényt használ, melynek köszönhetően sokkal nagyobb adatsűrűség érhető el. A technológiát kifejlesztő cégek szerint a Blu-ray kompatibilis eszközök segítségével lehetővé válik, hogy az emberek minden korábbinál kiválóbb kép- és hangminőség mellett rögzítsenek televíziós műsorokat, melyek természetesen akár HD (High-Definition) formátumúak is lehetnek.

Ahogy azt már említettem, a Blu-ray Disc technológia licencjogait február 17-től lehet megvásárolni a Blu-ray konzorciumtól. A licencjogok tíz évig érvényesek és később meghosszabbíthatók. A licencjogi szerződések többek közt magukba foglalják, hogy a licencjog vásárlói felhasználhatják a Blu-ray technológiát, valamint az azzal kompatibilis eszközeiken elhelyezhetik a Blu-ray logót. A licencjogokért 20-60 ezer dollárnak megfelelő összegeket kell fizetni, annak függvényében, hogy a gyártók milyen jellegű Blu-ray eszközöket - lemezeket, lejátszókat, részegységeket - kívánnak kifejleszteni, illetve forgalmazni. A Blu-ray technológiához kapcsolódó másolásvédelmi rendszerek licencéért külön kell fizetni, az adott körülményeknek megfelelően 4-12 ezer dollárt. Várakozások szerint az első Blu-ray eszközök hol máshol, mint Japánban fognak megjelenni először a piacon, ráadásul várhatóan még ebben az évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #18
    Akkor gondoldod végig, hogy mekkora a fogyasztó piac. Az SVCD-ról hallottál?
  • vax #14
    Ja és még ott vannak a tajvani-kinai újjabb formátumok.
  • zorro82 #11
    Hogy mit raknak rá??? Ugyanazt a filmet, amit most a DVD-re, csak "kicsit" jobb felbontásban. nincs akadálya az 1600X1200-nak sem akár...
  • [NST]Cifu #10
    A kérdéses része a dolognak még az, hogy mit fognak a filmeken kívűl kihozni Blu-Ray-re...

    Mert ugye a játékok még mindig a jó öreg CD-ROM formátumban kerülnek a polcokra...

    De a filmeknél is érdekes kérdés, hogy mit raknak a 27 Gb-nyi helyre úgy, hogy a piacra kerülő filmek döntő többségének bőven elég a 4,7 ill. 9 Gb. A Gyűrűk urához hasonló 4 DVD-s kiadások nem számítanak mindennapos eseménynek...
  • Gabest #8
    A blu milyen nyelven jelent kéket? Biztos megint ezek a tajvani engrisek kavarnak :)
  • vax #7
    Szerintem lassan ezekkel az optikai tárólókkal is ott fogunk tartani mint pld.: a grafikus kártyákkal. Háromhavonta jön valami újabb, nagyobb, gyorsabb technológia. Mire "megszületne" az új már ott vannak a nyomában vagy mellette az új "trónkövetelők". Ennek hátránya, hogy nem lesz kialakulva egy hosszú távú szabvány. A szövetség csoportok a sajájukat fogják sztárolni. Maximum talán bizhatunk felhasználók abban, hogy néhány nem teljesen elkötelezett gyártó részéről a lefelé és párhuzamos kompatibilitás megoldott lesz.
  • Munch #2
    Jó lenne már egy formátumnál megegyezni... :-/