Berta Sándor

Hajrába kezdtek a Blu-Ray támogatói

A héten Tokióban találkoztak a Blu-ray Disc Association vagyis a Blu-ray Disc Szövetség (BDA) képviselői, hogy eldöntsék, milyen irányban folytatódjon a lemezek felesztése.

A Sony és a Blu-ray szabvány mögé felsorakozott többi cég nem ül a babérjain. Mint ismeretes, a Blu-ray Disc a DVD utódjául kikiáltott technológiák egyike. A Sony és a többi vállalat szerint az új adattároló előnye, hogy a jelenlegi korongokhoz képest jelentősen több adat tárolására lesz képes, valamint az, hogy a segítségével egy, de legfeljebb két éven belül megjelenhetnek a szórakoztató-elektronikai piacon a HDTV-minőséget nyújtó mozifilmek.

A Sony számára különösen fontos, hogy a Blu-ray sikeresen szembe tudjon szállni a konkurens HD-DVD-vel. Az utóbbit szintén több vállalat fejleszti, akik szintén a "DVD utódja" címet akarják megszerezni terméküknek. Azonban mind a két ipari csoport számára egyaránt fontos, hogy megnyerjék a maguk szabványa számára mind a számítógép- és a szórakoztató-elektronikai gyártókat, mind pedig a filmipar képviselőit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ennek az elhatározásnak köszönhető, hogy Kiyoshi Nishitani, a Sony Blu-ray részlegének vezetője kijelentette: a jövőben minden technikai információt ki fognak adni a Blu-ray formátumról akár a konzorciumban tagsággal nem rendelkező cégek számára is. Mint a szakember hozzátette, azt szeretnék, hogy minden egyes partnerüknél előrehaladjon a fejlesztés és így megvalósulhasson a Blu-ray Discek és az azokat kezelő írók piacra dobása 2006-ban.

A BDA tizenhárom alapító tagjához eddig hatvan további vállalat, kiadó és filmstúdió csatlakozott. Közéjük tartozik például a Canon, a Kenwood, a Ricoh, a Mitsubishi Media, a Sony BMG és nemrégiben a Twentieth Century Fox.

A szövetség a tokiói tanácskozásán arról is döntött, hogy kifejlesztenek kifejezetten a következő digitális videókamera-generáció számára mini Blu-ray diszkeket is. Ezeknek a korongoknak az átmérője nyolc centiméter lesz és legfeljebb 15 GB adatot tudnak majd tárolni. Egy ilyen lemezen 80 percnyi, kiváló minőségű HDTV-videó számára is lesz hely, a kész felvételt pedig egy szimpla televízión is lehet majd játszani. Kérdés azonban, hogy a szakértők által prognosztizált, a jelenlegi adattárolókhoz képesti háromszoros ár ellenére a Blu-ray diszkek mennyire válnak vonzóvá a vásárlók szemében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #49
  Egy továbbfejlesztett analóg rögzítéshez már nagyon-nagyon kifinomult technika kellene. És egy megfelelő lemezjátszóval elég jól szól az a bakelit. Egy CD-szerű adatrögzítő réteg szerintem nem megfelelő analóg rögzítésre.

  (Egyfajta köztes megoldás az SACD, ahol egy bitstream kerül rögzítésre, ami elméletileg egyszerű analóg szűrés után analóg jelet szolgáltat. Szépen hangzik [és ez a lényeg ugye], de ez így nem vált be, nem volt elég jó, így az újabb lejátszókban már beolvassák a bitsteam-et, és mindenféle digitális trükközés után, lényegében szokásos DAC-on szólal meg.)
 • Alfa Of NS #48
  Lehet, hogy a bakelitet is tovabbfejleszthettek volna. Analog CD?
 • dez #47
  Nem tudom, van-e értelme.
 • Tetsuo #46
  De azt hozzá kell tenni (ugye?) hogy a DVD-Audiora is épülnek high-end cuccok csak nem azokat látjuk az áruházokban.. s abból a pénzből sok ember inkább kocsit venne (v lakást).
 • dez #45
  (Pontosabban az elmélet is alátámasztja itt a gyakorlatot, feltéve, ha nem csak az elvi számokat nézzük, hanem a teljes fizikáját a dolognak.)
 • dez #44
  Elmélet és gyakorlat... :)
 • Alfa Of NS #43
  Hat, ha par napja mondtak volna, hogy rakjam sorrendben minoseg szerint a bakelitet, a CD-t es a DVD-t, akkor ugy nez ki, hogy pont az ellenkezo sorrendet allitottam volna fel.
 • dez #42
  ehem, mármint
 • dez #41
  Már mint az "itt is"-t úgy értem, ezen a területen, az ipar részéről.
 • dez #40
  És ha valaki megkérdezi, mire jó erről beszélni: mert ezen a téren is idegesítő, de ami a fontosabb, hátrányos helyzetet teremtő (az igazi minőség egyre nehezebben hozzáférhető) dolog az itt is folyó "parasztvakítás".