Berta Sándor

1,3 milliárd PC lesz 2010-ben

Öt-hat éven belül megduplázódik a világon alkalmazott személyi számítógépek száma. A PC-k számának növekedése elsősorban a fejlődő országokban bekövetkező változásoknak köszönhető.

A Forrester Research amerikai piackutató cég közleménye szerint jelenleg 575 millió személyi számítógépet használnak az emberek és a vállalatok világszerte. A vizsgált 16 fejlődő országban, mint amilyen például India, Kína és Oroszország jelenleg mindössze 75 millió PC talált gazdára. Ezzel szemben 2003 és 2010 között drasztikusan meg fog nőni az ezekben az államokban használt számítógépek száma, így 2010-re elérheti az 566 millió PC-t. Ezzel párhuzamosan a piackutató cég által fejlettnek minősített régiókban, mint amilyen például Európa, az Egyesült Államok és az ázsiai Csendes-óceáni térség rohammértékben fejlődő államai a számítógépek száma 2010-ig "csak" 150 millió PC-vel fog növekedni.

Simon Yates elemző úgy véli, ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy a nyugati számítógépgyártók hosszútávon nem lesznek képesek ezeken a piacokon vezető pozícióik megtartására. Viszont új távlatok nyílnak majd meg az olyan helyi cégek előtt, mint amilyen a Lenovo Kínában vagy az Aquarius Oroszországban, amelyek a jelenlegi számítógépeknél jóval olcsóbb és jobban a helyi sajátosságokhoz igazított konfigurációkat tudnak majd piacra dobni.

A Forrester Research szerint 2010-re Kínában 178 millió új felhasználó lesz, Indiában 80 millió, míg Indonéziában 40 millió. A tanulmány szerint jó példa az előttünk álló változásokra az IBM esete, ahol a vezetők megértették, hogy egész egyszerűen hosszútávon nem versenyezhetnek a helyi cégekkel és eladta a PC-üzletágát a Lenovónak.

A piackutató cég szerint várható lesz az is, hogy elsősorban az olcsósága, ingyenessége miatt a Linuxot fogják előnyben részesíteni ezek az országok a Windows operációs rendszerek helyett. Hasonló verseny alakul majd ki a vezetékes és a mobilszolgáltatók között is. Ezt a viadalt minden bizonnyal a mobilszolgáltatók fogják megnyerni, lévén a nagyvárosok kivételével egyszerűen nem éri meg vezetékes hálózatokat telepíteni ezekben az országokban. Jó példa erre, hogy a Siemens és a Nokia is a China Mobile, illetve a China Unicom nevű legnagyobb kínai mobil telekommunikációs vállalatokat támogatják és nem a vezetékes telefonhálózatokat fejlesztő társaságokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #7
    Windows XP Starter Edition...

    Erre ha jol emlexem meg a Windows fanek is azt mondtak, hogy fos. Ezzel akarnak a Linux ala nyomulni. Csak minek vegyen valaki egy total kiherelt oprendszert.
  • Jötün #6
    Csak azt ne feledjük el, hogy a linux+openoffice ingyenes!
    Így egy k*va drága programcsomag árával (egy winfos xp home+office basic 70E HUF nagykerben!!!! Ha meg mondjuk 2000-et vagy XP professionalt akarsz+meg office profot akor 115E!!!) Így jelentősen alá tudnak menni a winfos csomagot hozzátevő konkurenciának árban. Aztán ha egy országba már a free dolgok terjednek el, akkor ott már körbef*shatja magát a kicsipuha, azzal a teljesen debil steve balfékkel az élén, akkor sem kell senkinek a vacakjuk... és ez jó!!!
    Úgyhogy a kicsipuhát a 2. világ fogja kerékbe törni...

    Üdv Jötün
  • Sityi #5
    Vagy nem. Egy abszolút kezdőnek miért lenne ezoterikusabb egy Linux mint egy Windows? Mindkettőben vannak ikonok, amikre az egérrel lehet kattintani; mindkettőben van a képernyő alján bal oldalt egy gomb, amire rákattintva előjön egy lista a telepített programokról, és még sorolhatnám. Istenem, az egyikben Nero a CD-író proggy neve, a másikban k3b. Kezd mocskosul elegem lenni abból, hogy mindenki ekkora vitát csinál a Windows-Linux kérdésből. Egységsugarú átlagbamba usernek mindegy, mit teszel elé először, utána úgyis azt szokja meg, és a másiktól pánikba esik, mert nem 100% másolata annak, amin szocializálódott.

    Szerintem.
  • asysoft #4
    " A piackutató cég szerint várható lesz az is, hogy elsősorban az olcsósága, ingyenessége miatt a Linuxot fogják előnyben részesíteni ezek az országok a Windows operációs rendszerek helyett."
    Szerintem meg beszereznek egy Windows-t...
  • BlackRose #3
    És mit fognak csinálni ezen a sok gépen? Ja tudom DivX-eznek és pornóznak majd a neten.
  • Herkulles #2
    No comment.
  • Freddy TNT #1
    Nem vagyok környezetvédő, de ez iszonyatosan sok tonna szemét lesz.....