Gyurkity Péter

15 százalékkal nőttek a számítógép-eladások

A Gartner kutatócég tegnap közzétett felmérése szerint a második negyedévben Európában, Afrikában és a közép-ázsiai országokban 15 százalékkal nőtt a személyi számítógépek forgalma.

A hagyományosan gyengébb időszakban most csaknem 13 millió személyi számítógépet értékesítettek, és a gyorsan növekvő kelet-európai és ázsiai piac kiegyenlítette a nyugati országokban tapasztalható stagnálást. Az öt legnagyobb gyártó rangsorának vezető helyét továbbra is a Hewlett-Packard foglalja el, míg a Dell, a Fujitsu-Siemens, az Acer és az IBM némileg lemaradva követi.

Technikai szempontból mindenféleképpen érdekes, hogy a növekedésben fontos szerepet játszott a vezetéknélküli csatlakozóval ellátott noteszgépek terjedése. A vásárlók egy része ugyanis a gyorsabb processzor és a nagyobb memória mellett fontosnak tartotta egy hordozható számítógép beszerzését is, amivel szinte bárhonnan feljuthat a világhálóra. A Gartner szerint a stabil növekedés a következő évben is folytatódhat, sőt az újabb árcsökkentések felgyorsíthatják a folyamatot. A legfontosabb, hogy az új noteszgépek ára 1200 dollár alatt maradjon, az asztali konfigurációk ára pedig ne haladja meg a 620 dollárt.

Ranjit Atwal, a cég elemzője hangsúlyozta, hogy a vállalatok eddig is nagy árat fizettek a piaci növekedésért. "A gyártók a csökkenő árak mellett egyedül a nagyobb forgalom révén jutnak elegendő profithoz, de ha a növekedés megáll, sokan nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek" - jelentette ki Atwal. Véleménye szerint a forgalom növekedése másfél éven belül mindenképpen megáll, hacsak a gyártók nem adnak ki valami új, nélkülözhetetlen fejlesztést. A Gartner jelenleg is dolgozik a globális felmérésen, amelynek pontos adatait várhatóan pénteken hozzák nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DozR #2
    És mekkorát kaszál egy ilyen felmérésen a gartner? Imádom az ilyen humbukk cégek fontoskodásait...
  • Nyiri #1
    Há me gyün a dúm 3