Gyurkity Péter

A Gartner szerint nehéz évek várnak a PC-gyártókra

A kutatócég előrejelzése szerint legkésőbb 2007-re a tíz legnagyobb PC-gyártóból legalább három cég beszűnteti a gyártást, vagy fuzionál egy másik nagyvállalattal.

A cég már korábban csökkentette a negyedik negyedéves előrejelzését, és a mostani a felmérés szerint a személyi számítógépek iránti kereslet a 2006 és 2008 közötti időszakban tovább csökkenhet, jelentősen lelassítva a piac növekedését. A 2003-tól 2005-ig terjedő időszakban az eladások 11,3 százalékkal, míg a bevételek 4,7 százalékkal emelkednek, de 2006 után a helyzet rosszabbra fordul, és a piac beszűkülése miatt kiéleződik a vállalatok közötti verseny.

A legfrissebb kutatások igazolták azt a korábbi feltevést, hogy a felhasználók döntő többsége 2005-ig lecseréli régi konfigurációját, és - tekintve, hogy a személyi számítógépek általában három-négy évente cserélődnek - a kereslet csökkenni fog, és legalább két évig a korábbi rekordszint alatt marad. A piac továbbra is növekedni fog - az eladások évente 5,7 százalékkal, míg a bevételek 2 százalékkal - de a növekedés lelassulása váltásra készteti majd a vállalatok egy részét.

A Gartner a 2006 és 2008 közötti időszakot az ezredfordulót követő két évhez hasonlítja, amely szintén csökkenő kereslethez, majd végül a nagy visszhangot kiváltó Hewlett-Packard-Compaq Computer fúzióhoz vezetett. A kutatócég szakemberei két lehetséges változatot tartanak valószínűnek: az egyik esetben egyes vállalatok összeolvadhatnak más cégekkel, illetve a regionális piacokon igyekeznek majd megvetni lábukat, míg a másik esetben néhány nagyvállalat - mint például az IBM, vagy a HP - felhagyhat a PC-gyártással, és más területekre koncentrál majd. A két cég szóvivői azonban rövid időn belül tagadták, hogy ilyen lépést terveznek, és mindketten kihangsúlyozták a vállalaton belül továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordítanak a PC részlegre.

A Gartner előrejelzése szerint a nagyobb gyártók közül a Dell tudja majd legkönnyebben átvészelni a nehéz időszakot, és a cég - az ezredfordulót követő évekhez hasonlóan - nagyobb veszteség nélkül túljuthat a nehézségeken. A Dell egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TeszteloPontHu #6
  Volt.
 • fluga #5
  már rájöttem:)
  de volt vmi ilyen is nem?
 • Csatti #4
  Rosszul tudtad.
 • fluga #3
  tudtommal nem a hp és a compaq, hanem a digital és a compaq házasodott..
 • Mike #2
  marhaság az egész
 • Lacc #1
  Mindig is kiváncsi voltam hogy az ilyen előrejelzésekért mekkora pénzt akasztanak le.