Berta Sándor

A számítástechnikában is jó üzlet az iskolakezdés

Korábban a papír-, írószer- és a könyvesboltok tettek szert nagy bevételre az iskolakezdéskor, de napjainkban ezt már egyre inkább a számítástechnikai és más, műszaki készülékeket árusító üzletek mondhatják el magukról.

Az Egyesült Államokban évente 40 milliárd dollárt költenek a családok iskolaszerekre és ennek az összegnek a negyedét, körülbelül 10,6 milliárd dollárt elektronikai készülékekre. A tanulók és a szüleik körében egyre népszerűbbek a notebookok, az MP3-lejátszók és a kamerával ellátott mobiltelefonok. A gyártók is felfigyeltek az új divatra és egyre több az olyan termék, amelyek kifejezetten iskolakezdésre kerülnek a boltok polcaira, vagy főleg az iskolások számára dobják őket piacra. Ezek közé a cégek közé tartozik például már az Apple is, amely nem véletlenül a múlt héten jelentette be az új iMacet.

A notebookok közül főleg a WLAN-kom­pa­ti­bi­lis ké­szü­lé­kek a ke­re­set­tek. Az NPD piac­ku­ta­tó cég sze­rint 2003-hoz ké­pest a lap­top-ela­dá­sok 30 szá­za­lék­kal nö­ve­ked­tek az is­ko­lá­sok kö­ré­ben. Egy 300 ame­ri­kai is­ko­lá­ban el­vég­zett a fel­mé­rés sze­rint azon­ban nem a no­te­book, ha­nem az MP3-le­ját­szó áll a diá­kok kí­ván­ság­lis­tá­já­nak el­ső he­lyén. 2004-ben a becs­lé­sek sze­rint 10,8 millió ilyen ké­szü­lé­ket fog­nak elad­ni a ke­res­ke­dők vi­lág­szer­te - ez két­szer annyi, mint amennyit ta­valy érté­ke­sí­tet­tek. Ezek kö­zül az Apple iPod-ja a leg­nép­sze­rűbb mo­dell. Nem­rég például az amerikai Duke Egye­te­men az el­ső­éve­sek a kö­szön­tő cso­mag­juk­ban a ha­gyo­má­nyo­san járó pó­ló és sap­ka mel­lett egy-egy iPodot is találtak, amelyet az egyetem emblé­má­já­val és a 2008-ik évi osz­tály fe­li­rat­tal láttak el a figyelmes tanárok.

Szintén népszerűek és kelendőek a legújabb mobiltelefonok is. Szinte minden diáknak van már ilyen készüléke, ám a legtöbben a legújabb modelleket szeretnék megvenni. A legnépszerűbb a Danger cég Sidekick nevű telefonja, amely képes e-maileket küldeni és fogadni, a világhálóra csatlakozni, azonnali üzenetküldő szolgáltatásokhoz (ICQ, MSN) kapcsolódni, valamint vannak benne játékok is.

Persze, azt könnyen elfelejti mindenki, hogy ami a diákoknak fontos és tetsző ajándék, illetve az életstílusukat jelképező készülék, az a szülőknek komoly kiadás. Ez a csemetéket persze általában egy cseppet sem érdekli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DW #8
    Amúgy milyen király lehet, amikor az előadások helyett a kedves diák mp3-at hallgat az iPOD-on:)

    A notebook suliba hordásáról csak annyit, ez a fogalom itthon sem ismeretlen. Persze csak ott, ahol a gazdag mama-papa megengedheti magának, hogy a drága csemetéjük ilyen cuccal járjon a suliba. Egyetem még rendben, na de középiskolába?!
  • DW #7
    Nálunk (Mo-n) lassan az iskolákban székek és padok sem lesznek, nem hogy iPod-ot osztogassanak:)
  • asdasdasd #6
    En meg rajottem, hogy milyen jo is az amikor kicsit nem szol a zene.
  • Anubys #5
    Jó az... Én is így gondolkodtam, mint te, aztán bejött a "nekem csak ingyen kéne" szöveg (nyertem egyet), és rá kellett jönnöm, hogy tök frankó... :)
  • attila84 #4
    Ja persze! Amerikában... Itt nálunk nem szaladgál minden tizedik iskolás notebookkal suliba.Meg nálunk mondjuk nem az a
    lényeg, hogy hű milyen csúcs legyen a mobil, hanem például legyen színes a kijelzője. Ja és örül a szülő, ha a tankönyvet meg az iskolaszereket meg tudja venni. Általánosságban nálunk ez a helyzet. Sajnos.
  • [HUN]PAStheLoD #3
    jah primkó amcsi nem vesz mp3 lejáccót , de az vagi az kell neki .. viszont biztos 3x többe kerül 1 heti mc'dónácos bevitele..
  • RangeR #2
    Teljesen rendben érthető a mondat.
    ...mitől vannak ezek úgy beindulva az mp3 lejátszóktól? Nekem csak ingyen kellene, hogy elcseréljem valamire.
  • AlexX #1
    Oszt én miért is nem kaptam ilyen kütyüt amikor elkezdtem a főiskolát?
    Aligha, hogy sokára lesz erre mifelénk ilyen "ingyen osztunk drága kütyüt" akció! :(

    "Egy 300 ame­ri­kai is­ko­lá­ban el­vég­zett a fel­mé­rés sze­rint azon­ban nem a no­te­book, ha­nem az MP3-le­ját­szó áll a diá­kok kí­ván­ság­lis­tá­já­nak el­ső he­lyén"
    -----Valaki érti ezt???? Ebbe a mondatba asszem kicsit belekavarodott a szövegíró! :)