Spencer

Idén virágozni fog a PC-s piac

A Gartner piackutató cég nyilvánosságra hozta legfrissebb, a 2004-es esztendő PC-s piacával kapcsolatos előrejelzését, melyből kiderül, hogy idén várhatóan mind az otthoni, mind pedig a vállalati felhasználók jelentősen több személyi számítógépet fognak vásárolni, mint tavaly.

A cég szakértői úgy vélekednek, hogy idén mintegy 187 millió új számítógép fog gazdára találni világszerte, ami 13,9 százalékos növekedést jelent a 2003-as eladási mutatókhoz képest.

A Gartner előrejelzései szerint a személyi számítógépek világpiacán 2004-ben körülbelül 9,5 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak majd le a gyártók, mint 2003-ban. Ez konkrétan 213 milliárd dolláros forgalmat jelent az idén. George Shiffler, a cég számítógépes platformokkal és gazdasági kutatásokkal foglalkozó részlegének vezető elemzője szerint ez a forgalomnövekedés mindenképpen elismerésre méltó, főképp annak ismeretében, hogy az új PC-k átlagára 2004-ben közel 5 százalékkal fog mérséklődni. "Az idei esztendő általánosságban véve kedvezően fog alakulni a gyártók számára. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mostanság egyre többen cserélik le régi, elavultnak tartott számítógépeiket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Shiffler.

Szakértők szerint a PC-s piac egyik fő mozgatórugója nem más, mint, hogy az otthoni felhasználók manapság egyre nagyobb arányban vásárolnak előző PC-iknél jelentősen nagyobb teljesítményű, igazi multimédiás új számítógépeket, ezenkívül pedig sokan vásárolnak asztali számítógépük mellé, vagy a helyett nagy teljesítményű és széles szolgáltatási körű notebookokat. Ezzel párhuzamosan pedig az Egyesült Államokban és Európában vállalati szinten szépen lassan növekednek az információ technológiára fordított kiadások.

Shiffler elmondta, hogy amennyiben az előrejelzések beválnak, a PC-s szektor idén minden korábbi rekordot meg fog dönteni. 2002-ben egyébként 148,2 millió, 2003-ban pedig mintegy 164,2 millió új személyi számítógép talált gazdára. Ahogy azt már említettem, a Gartner szerint 2004-ben 187 millió PC-t fognak eladni világszerte, a rivális IDC piackutató cég szakértői pedig úgy vélekednek, hogy idén mintegy 170 millió új számítógép talál majd gazdára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #5
  jézus mária! Majd 200 M új pc. Minden 30-adik embernek, az afrikai busmanokat, az eszkimó újszülötteket és a moszkvatéri hajléktalanokat is beszámolva új pécéje lesz az idén.

  Csak azt tudnám hol lehetne megvenni -óccsón- mások levetett, szekondhend tavaji pécéjét. PLZ help mi!
 • Vers #4
  ennél rondább logo-t nem is lehetne csinálni, csakhogy belekössek valamibe :D
 • Lacc #3
  Téged simán :P
 • Vers #2
  muszáj kinozni ilyen hirrel? :)
 • Darth Sith #1
  szval, akkor vegyek idén gépet vagy ne? :)