Gyurkity Péter

Idén 28 százalékkal több chipet értékesítettek

A személyi számítógépek, mobiltelefonok, DVD lejátszók és egyéb elektronikai termékek iránti kereslet növekedésének köszönhetően a processzoreladások 28 százalékkal nőttek az idei évben, elérve a rekordnak számító 213 milliárd dollárt.

A világ félvezetőinek üzleti eredményeit feldolgozó csoport (World Semiconductor Trade Statistics) keddi bejelentésében a tavaly októberben közzétett becsléshez képest is 19.4 százalékos növekedést regisztrált. Hiromu Yamamoto, a WSTS japán részlegének elnöke kiemelte, hogy a piaci forgalom növekedésében a DVD lejátszók, valamint a digitális fényképezőgépek járnak az élen. Ugyanakkor véleménye szerint az idei év kedvező a személyi számítógépek és a mobiltelefonok terén is, mivel e két terméktípus mintegy 40 százalékos részesedést ér el a félvezetők globális piacán.


A világ chippiaca milliárd dollárban

A mostani bejelentést mindössze egy héttel előzte meg a másik jelentős csoportosulás, a "Semiconductor International Capacity Statistics" által nyilvánosságra hozott felmérés. A SICAS elsősorban a gyártósorok kapacitásával foglalkozik, és adataik szerint 2004 első negyedévében a félvezetők gyártókapacitásának kihasználtsága 3 éves rekordszintet ért el a hirtelen megugrott - elsősorban személyi számítógépek és egyéb digitális eszközök iránti - fogyasztói igényeknek köszönhetően.

A WSTS legújabb előrejelzései szerint a jelenlegi helyzet hosszútávon nem tartható: 2005-ben a globális forgalom mintegy 8.5 százalékos - tehát lassuló - növekedésére számítanak. Ugyanakkor 2006-ra, amint a személyi számítógépek nagyarányú modernizálása lezajlott, 0.7 százalékos csökkenést valószínűsítenek. Véleményük szerint egyedüli kivételt Japán gazdasága jelent majd, amely 1.4 százalékos növekedés érhet el a térség gazdasági erősödése következtében. A csökkenő tendenciának a 2007-ben újra elinduló növekedési folyamat 9.3 százalékos eredménye vet majd véget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #1
    DVD-lejátszó: kötőjellel írjuk!