Berta Sándor

Lefüleltek egy botnet-hálózatot

Az úgynevezett botnet-ek olyan magánfelhasználók számítógépeiből megalkotott hálózatok, amelyeket az internetes bűnözők hoznak létre, ráadásul úgy, hogy az illető személyeknek fogalmuk sincsen arról, hogy a PC-jüket milyen célokra is használják

A szingapúri hatóságok néhány napja egy ilyen botnet központi szerverét foglalták le. A tipp Norvégiából érkezett, a hálózatba összesen 10 ezer számítógép volt bekötve. Az ilyen botnet-hálózatokat a hackerek - többek között - leginkább a DDoS-támadások lefolytatására vagy kéretlen elektronikus reklámlevelek (spam e-mailek) millióinak a célba juttatására használják fel. A központi szerver felszámolása úgy volt lehetséges, hogy a szingapúri hatóságok információkat kaptak a Telenor norvég internet-szolgáltató vállalattól. A Szingapúrba eljuttatott jelentésből kiderült, hogy a cég szakembereinek feltűnt, miszerint számos Telenor-előfizető számítógépe kommunikál IRC-n (Internet Relay Chat) keresztül egy, a távol-keleti miniállamban található PC-vel.

Ráadásul a SANS Institute amerikai számítástechnikai biztonsági vállalat ISC nevű internetes központja is arról értesítette a szingapúri hatóságokat, hogy alighanem egy botnet-et irányító központi szerver található az országban. A szingapúri Infocomm Development Authority nevű szervezet komolyan vette a jelzéseket és miután felderítette a szervert, egyszerűen lekapcsolta az internetről.

Johannes Ullrich, a SANS Institute ISC munkatársa szerint azonban az ügynek minden bizonnyal még korántsincs vége, ugyanis attól, hogy a központi szerver kiesett, a botnet működésében csak átmeneti fennakadás történt. A hackerek alighanem hamarosan újra felélesztik majd a hálózatot, ehhez pedig semmi mást nem kell tenniük, mint, hogy egy másik számítógépet neveznek ki szerverré.

Ullrich úgy véli, hogy a botnet-hálózatok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek napjainkban a számítógépekre, mint a vírusok és az egyéb kártevők, mégpedig azért, mert a hackerek gyakorlatilag bármit megtehetnek a kezükbe kaparintott PC-kkel. A botnet-ek által jelentett veszély pedig az iskolakezdés után csak nő, hiszen a szakember szerint a szélessávú hálózat miatt a diákok és az egyetemi, főiskolai hallgatók számítógépei a hackerek kedvelt célpontjai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamase #19
    heheehe ez telleg vicces
  • lamase #18
    haha
  • Commandante #17
    A cracker az, aki crack-et szív. A hacker meg hack-et szív. Most mi ezen az olyan bonyolult?
  • tajfun #16
    Hihetetlen mennyien elnek fogalomzavarban...
  • tajfun #15
    Cracker az aki a crack.exet csinalja a gamezaidhoz.
  • lamase #14
    talan nem az a 'hacker' gepe volt, hanem egy feltort gep amit gw-nek hasznalt..
  • Zoldalma #13
    Ez kimaradt:
    http://www.wordspy.com/words/whitehathacker.asp
  • Zoldalma #12
    "Hacker az, aki betör a lakásodba és hagy egy cetlit a nappaliban, hogy szar a zárad, cseréld ki."

    Ennek utananeznek a helyedben, ugyanis egy rendszeradmint is masneven hackernek neveznek. Viszont a joszandeku a "white hat" hacker. Akire altalanositottad a hacker szot az a "black hat" hacker, azaz rosszindulatu. Az elobbi szokta a hibakat jelenteni a keszitoknek es nem rosszindulatuan kihasznalni.
    A cracker meg megint kicsit mas, ennyi erovel a scriptkiddiek is hackernek nevezhetoek.
  • Garfield #11
    Az 1. ponthoz.

    Hacker az, aki betör a lakásodba és hagy egy cetlit a nappaliban, hogy szar a zárad, cseréld ki.

    Cracker az, aki betör, felforgatja a lakásod és még el is visz egy-két dolgot.

    Az én álláspontom az, hogy mindkettő takarodjon a ká anyjába.
  • EarthQuake #10
    Hali!

    Ezt csak azt értheti Ranger aki benne van, te hiába látod így, attól még nincs feltétlen igazad (ezzel nem a másik oldalt védtem).