Berta Sándor

Új internetes sebességrekordot állítottak fel

Kutatók csoportja felállította az internetes adatátvitel új sebességrekordját. A pasadenai Kaliforniai Technológiai Intézet és a Genfben található CERN központ munkatársai az adatokat 11 ezer kilométeres távolságra juttatták el. Az átlagos adatátviteli sebesség 6,25 gigabit/másodperc volt.

A CERN kutatói szerint ez az adatátviteli tempó kereken tízezerszer gyorsabb, mint egy átlagos szélessávú internet-elérés értéke. Az Internet2-Land-Speed-Record (I2-LSR) névre keresztelt versengés nem más, mint egy nyilvános verseny, amelynek a célja a legmagasabb sávszélesség elérése a különböző hálózatok között. Ugyanez a kutatói csoport érte el egyébként korábban, hasonló távolságon a 4 gigabit/másodperces adatátviteli sebességet is. Igaz annál a kísérletnél az IPv6-ot használták, míg az aktuális rekordot az IPv4 alatt érték el.

A csapat tagjai ugyanakkor kijelentették: nem ülnek a babérjaikon. "Biztosak vagyunk abban, hogy még az idén további IPv4- és IPv6-I2-LSR rekordokat fogunk felállítani és egyre jobban meg fogjuk közelíteni a 10 gigabit/másodperces értéket" - mondta Olivier Martin, a CERN külső hálózatokért felelős vezetője.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az adatátviteli sebességek bármennyire is impozánsak, az átlagos felhasználók csak esztendők múlva használhatják majd ilyen sebességgel az internetet. A CERN kutatói szerint elsőbbséget élveznek ugyanis az olyan területek, mint az atomfizika, az asztrofizika, a fúziós energia, a klimatológia, vagy a bioinformatika. Ezeknek a területeknek ugyanis már a következő években, évtizedekben olyan hálózatokra lesz szüksége, amelyek képesek az adatokat terabites sávszélességgel továbbítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • schpapa #30
  zombiflesh!érdekelne a progid ADSL!
 • HuAn82 #25
  Chappy a gumiszobán kivűl ne erőltesd a témát. :-))
 • Yfel #23
  A hadsereg semmire nem tudna hasznalni a gerinchalozat sebesseg-hatarai miatt... inkabb gondolom reszecskegyorsitok merorendszerei es az adatokat feldolgozo szuperszamitogepek kozotti halot fogjak ilyenekkel felszerelni.

  Y
 • Chappy #15
  nekem 100 megabitem van, ezzel a sebességgel 700 megát 4 óra alatt töltök le. a 6,25 gigabitessel ez mennyi?
 • davos80 #13
  Az első kommentre válaszoltam.
 • Cat #12
  nem, ez speciel tényleg kutatóintézetekbe kell, mivel a szuperszámítógépek sem birják kapacitással az ilyen számításokat, ezért kapcsolják ezeket össze, és kell a sáv hogy kommunikálhassanak egymással
 • Punker #10
  még 40-50 év és ide is ér hozzánk ez a technika...
 • HuAn82 #9
  és?
 • davos80 #7
  Én 1Mbites vagyok.
 • halál #5
  kipróbáltam. tesztjeim alapján csak 6 Gb/sec volt a sebesség.

  gagyi.