Gyurkity Péter

Dél-Koreában építi fel új LCD üzemét az LG Philips

Az LG Electronics és a Philips Electronics közösvállalataként ismert LG Philips LCD öt milliárd dollárt fordít a következő generációs TFT gyártósor felépítésére, amelynek elsődleges feladata, hogy megerősítse a vállalat világpiacon elfoglalt pozícióját.

A dél-koreai Pajuban felépülő üzem a tervek szerint 2006 elején áll munkába, és hetedik generációs TFT-LCD készülékeket gyárt majd. A vállalat elhatározása merészségre vall, hiszen az utóbbi hónapokban a tajvani konkurencia erősödése és a piacon mutatkozó túlkínálat jelentős bevételektől fosztotta meg a céget. "Ez egy hosszútávú, stratégiai befektetés, amely néhány éven belül megerősítheti a vállalat világpiacon elfoglalt pozícióját" - jelentette ki Kim Jae-Szam, az LG Philips LCD szóvivője. Hozzátette, hogy a lapos kijelzők élettartama olyan rövid, hogy csak egy ilyen jelentős befektetéssel tudják biztosítani, hogy a konkurencia ne kerekedhessen a cég fölé.


Az LG Philips LCD 140 centis HD TV-je

A legtöbb elemző kellően igazoltnak látja a vállalat döntését, és véleményük szerint az időzítés is megfelelő. "Paradox módon egy ilyen óriási kiadással járó befektetés éppen a nehéz időkben segítheti legjobban a vállalatot, hogy az elkövetkezendő években megerősítse helyzetét" - adott hangot véleményének Bae Szeung-Csul, a Samsung Securities elemzője. Hozzátette, hogy a szintén dél-koreai Samsung Electronics - a világ vezető félvezető-gyártója - hasonló módon, a lassuló piacon végrehajtott agresszív befektetések révén erősítette meg pozícióját. Szeung-Csul szerint az LCD készülékek ára a következő év első felében nem változik nagymértékben, de az év második felében némi emelkedés várható.

A tervek szerint az LG Philips új üzemében 42, illetve 47 hüvelykes kijelzők gyártása folyik majd, amelynek révén a cég könnyen összeütközésbe kerülhet a Samsunggal, amely úttörő szerepet vállalat ezen a területen. Nem véletlen, hogy a Samsung maga is új üzem felépítésén fáradozik, amely azonban a vállalat reményei szerint már márciusban munkába áll, és beindulhat az új 40 és 46 hüvelykes kijelzők gyártása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #11
    .., szellemkép, homályosság, stb.
  • dez #10
    Nem mindegy, hogy honnan kapja a képet a plazma. Az alap az RGB vagy YUV jel (pl. DVD lejátszóból). Az s-video (és főleg kompozit video) jel eleve nem olyan tökéletes, és könnyen előfordul vele színtorzulás, fekete helyett sötétszürke vagy egyéb sötét szín.
  • Sliders #9
    Köszi a választ!

    Még1 kérdésem lenne. Tehát valóban a Plazmát inkább TV-nek hazsnálják. viszont láttam hogy egy áruházban rá volt kötve számítógép. A Plazmáknál például ha egy FPS-t vagy GTA szerű játékot akarok játszani vagy ami gyors mozgással jár, akkor számíthatok ott is a szellemképezésre, vagy a csik húzásra, ami picit zavaró? Tehát a Plazmáknál van ilyen hogy mekkora válaszideje van? 25ms vagy 16ms etc....
    Viszonylag jó felbontása van a Plazmáknak 1280*1024 ami elég jó már csak, ez számomra még új technológia s ha valaki segítene akkor thnx.

    Ismerősőm plazmáján a feketés szine amik sötétek nem természetesek, 1500:1 kontrasztal. Ez kaki? Mikortól lesz természetes a sötét szin. Illetve ha S video jelre van kötve egy DV kamera annak viszont erőteljesen szellemképesedik a képe. Ezért kérek segítséget tőletek. Ez a természetellenes szinvilág 4000:1- kontrasztnál megszünik?

    Tehát kifejezetten LCD amit tévének és hiába tud 600:1-es kontrasztot s a felbontása is 1024*768 az még nem jelenti hogy monitornak is jó? 30"-osokról van szó.

    Kérlek válaszoljatok, nagy segítség lenne ha ebben segítenétek. előre is köszi

  • juhand #8
    Jó ez szép, az OLED technikát már eddig is ismertem, de mikor kapok egy 17 colos OLED monitort elfogadható áron. Az, hogy újabb TFT gyártósort raknak össze nem sok jót ígér.
  • rutom #7
    Ja es meg a teljesitmenyfelvetel is sokkal kisebb, mint az LCD-nek (nem kell hattervilagitas).
    Az, hogy meg nem eleg az elettartam, csak technologia kerdese, idovel ezen is tudnak javitani.
  • rutom #6
    Az OLED olyan elven mukodik mint a LED, tehat feny emittal ki feszultseg hatasara. Ez azert is jo, mert nem kell neki hattervilagitas, mint az LCD-nek (ami az LCD fogyasztasanak donto reszet adja) es emiatt laposabb is. A megvilagitas is teljesen egyenletes.
    Masik dolog, hogy a LED sokkal gyorsabban kapcsol (mert nem kell fizikailag mozogni a kristalyoknak) hanem csak a feszultseg valtozik. Emiatt nem ms-os nagysagrendu a reakcioido, hanem mikroszekundomos: magyaran vagy 1000-szert gyorsabb.
  • dez #5
    Én nem úgy mondanám, hogy az OLED az LCD-hez hasonló. Az LCD a háttérvilágítást maszkolja ki (2 polárszűrő+az LCD réteg+színszűrők). Az OLED-nél maguk a pixelek világítanak, tehát egy rétegű az egész. Illetve a legújabbnál egymáson van a 3 szín, ez a legnagyobb felbontású, legélesebb képű (1/3 pixelszélesség).

    Inkább ma még az OLED-eknek korlátozott az élettartama, viszont az előállítása nagyon olcsó lehet.
  • BiroAndras #4
    "Most ezek az LCD Tv-k jók monitornak is nem?"
    Ez HDTV felbontású, vagyis 1920x1440-es. Ez már elég lenne monitornak, de az egyéb paraméterei miatt nem biztos. A sima LCD TV-k 640x480(NTSC), vagy 720x576(PAL) felbontásúak, ami túl kevés egy monitornak.

    "Nem szellemképes aképük?"
    Ha az utánhúzásra gondolsz, az már nagyon régen volt. Én LCD monitoron nézek TV-t meg filmeket és egyáltalán semmi gond vele. Pedig csak 25ms-os, ami a legrosszabb a ma kaphatóak közül.

    "Akkor a plazmával mi a helyzet?"
    Tudomásom szerint csak TV-nek használják. Fő tulajdonsága, hogy rettenetesen drága. Mellékesen a képminősége is jobb. Pl. az LCD moncsiknál a kontraszt arány 500:1 és 1000:1 közti. A plazmánál 3000:1 és 4000:1 közti a szokásos. Egyébként meg el lehet menni a boltba és megnézni őket.

    "S mi az az OLED?"
    Az LCD-hez hasonló techonlógia, de jobb képminőséggel, utánhúzás nélkül. Nagy hátránya a nagyon rövid élettartam.

    "Tényleg igaz hogy a PLAZMA és az LCD 4-5 éven belül elromlik?"
    Nem tudok ilyesmiről, de nem is nagyon esnék kétségbe emiatt. Ha egy monitor 4-5 évet kibír, az bőségesen elég. Gondolj arra, hogy 5 éve még a 15 colos CRT moncsi volt a jellmző, egy 17-est meg annyiért lehetett kapni, mint ma egy 19-es LCD-t.
  • Sliders #3
    NA most valaki világosítson fel.
    Mert már nagyon kusza akép. Most ezek az LCD Tv-k jók monitornak is nem? Nem szellemképes aképük?
    Akkor a plazmával mi a helyzet? Az is jó tv-nek meg moncsinak? Most a kettő közül melyik a jobb?
    S mi az az OLED?
    Tényleg igaz hogy a PLAZMA és az LCD 4-5 éven belül elromlik?
  • Sliders #2
    NA most valaki világosítson fel.
    Mert már nagyon kusza akép. Most ezek az LCD Tv-k jók monitornak is nem? Nem szellemképes aképük?
    Akkor a plazmával mi a helyzet? Az is jó tv-nek meg moncsinak? Most a kettő közül melyik a jobb?
    S mi az az OLED?
    Tényleg igaz hogy a PLAZMA és az LCD 4-5 éven belül elromlik?