Berta Sándor

Embertelen munkakörülmények uralkodnak a PC-gyártásban

Vajon belegondolnak-e azok, akik naponta használják a számítógépeket, hogy hány ember verejtékes munkája kell ahhoz, amíg elkészül egy-egy PC? A legsúlyosabb helyzet Kínában és Mexikóban alakult ki.

Különösen aggasztó képet fest a jelenlegi számítástechnikai iparban, azon belül is a PC-gyártásban uralkodó munkakörülményekről a CAFOD brit szervezet legújabb jelentése. A dokumentum szerint a legsúlyosabb helyzet Kínában és Mexikóban alakult ki. A CAFOD a legfrissebb jelentésében többek között név szerint élesen kritizálja a Dell, a Hewlett-Packard és az IBM amerikai vállalatokat.

A teljes nevén Catholic Agency for Overseas Development nevű szervezet leginkább azt kifogásolja, hogy főleg a 18 és 25 év közötti, fiatal nőket zsákmányolják ki a cégek könyörtelenül, ráadásul olyan munkakörülmények között kell dolgozniuk, amelyek egy ipari országban elképzelhetetlenek lennének. A dokumentum szerint a büntetések is érdekesek. Egy selejtes termékért bérlevonás vagy nyilvános megszégyenítés jár, a munkások nem szervezkedhetnek, a szakszervezet vagy az üzemi tanács ismeretlen fogalom.

Napirenden vannak a rasszista és az intoleráns megnyilvánulások is. Az IBM felvételi listáján például az alábbi indokok vannak feltüntetve, mint a felvételt akadályozó tényezők: a homoszexualitás legkisebb jele vagy gyanúja; több mint két tetoválás; fülbevaló; hosszú haj; terhesség; aktív párttagság; egy ügyvédhez fűződő rokoni kapcsolat; korábbi szakszervezeti vagy ügyvéd melletti tevékenység.

A CAFOD munkatársai több országban is személyesen elbeszélgettek a munkásokkal és az alkalmazottakkal, így például jártak a mexikói Guadalajara tartományban is. Ott nem csak a három nagy megnevezett vállalatnak, de olyan elektronikai cégeknek is van üzeme, mint a Celestica, a Flextronics, a Sammina-SCI vagy a Solectron, és ezek az óriásvállalatok egyre több pénzt szeretnének megspórolni az alkalmazottakon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    egyetlen hibája van az egésznek... ha a sok balfasz összetudná rakni magának a gépet és nem dell meg há pé meg áj bí em komplett lószart venne 2x es áron ó em xp vel akkor nemkéne a szegény komcsikat halálradolgoztatni meg a mexikóiaknak is lenne idejük végre drogotárulni meg kapálni a marihónalja ültetvényeket.. ámen!
  • JZO #9
    Rohadékok, csak ennyit tudok mondani. Hogy engedhetik ezt meg bárhol a világon?
  • Cat #8
    a legbrutálisabb ilyen szempontból a spárga
    egyenként kell letörni a növény gyökerét, csak kézzel lehet csinálni, semmilyen gépesités nem jöhet szóba, és leszedés után 1 napon belül piacon kell legyen, különben megromlik
  • Gabest #7
    Én meg a kesudióról láttam egy filmet. Hogy azzal mennyit kell szerencsétlenkedni, míg a zacskóba kerül!
  • NEXUS6 #1
    Hát ez tényleg szörnyű!
    Azért kíváncsi lennék, milyen körülmények uralkodnak egy ottani szövőgyárban, olajfúró telepen vagy akárhol. Csak azt akarom mondani, hogy ezek az országok azért nem a szociális biztonság netovábbjai, és nem biztos hogy pont az IT cégeknél vannak a legrosszabb körülmények.
    Amúgy el tudok képzelni sokkal kellemetlenebb alternatívákat is, pl ha nincs egyáltalán melód és felkopik az állad.

    Miért pont a mexikóiakat sajnáljam, amikor a mamut cégek nálunk is szeretik túlóráztatni a dógozokat fizu nélkül.
    Az meg hogy milyen körülmény lenne egy fejlett ország IT gyárában meg merő képzelgés, mert hogy a fejlett országokban nem sok ilyen gyár van, éppen ez az üzlet.