Berta Sándor

Uniós igen a második AMD-üzem támogatására

Ahogy az várható volt, az Európai Bizottság megszavazta a Drezdában épülő második AMD-üzem támogatását. Az első gyárának helyet adó kelet-német városban, Drezdában építi fel második üzemét is az Advanced Micro Devices, vagyis az AMD.

A hely már eddig sem volt kérdéses, az viszont sokkal inkább, hogy végső soron mennyibe is fog kerülni a beruházás? A korábban kiszivárgott információk igaznak bizonyultak, hiszen az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette: támogatja a létesítmény felépítését. Biztosak lehetünk abban, hogy az AMD vezetőinek válláról mázsás kövek gördültek le, és ez érthető is, hiszen minden cég megérez egy 544 millió eurós azaz majd 150 milliárd forintos terhet.


A beruházás teljes összege így 2,4 milliárd euró lesz. Az új üzem közvetlenül 1035, míg közvetve a kelet-német régióban további 1170 új munkahelyet teremt. A beruházásban hivatalosan engedélyezett állami szerepvállalás maximum 23 százalék lehet, ami kereken 544 millió eurót jelent.

Az 1996 óta működő első drezdai üzemben, az úgynevezett Fab30-ban 2000 júniusa óta gyártják az AMD Athlon processzorait, illetve az összes korszerű CPU-t, amelyek készítésénél a 130 nanométeres gyártástechnológiát használják fel, legyen az egy Opteron- vagy egy Athlon 64-modell. A 90 nanométeres gyártástechnológiát szintén a Fab30-ban vezetik majd be. Ebbe az üzembe eddig 2,2 milliárd dollárt invesztált a félvezetőipari cég. A Fab 36 nevű új üzemben már 300 mm-es ostyákból készítik majd a processzorokat és a sorozatgyártás 2006-ban kezdődhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)