Berta Sándor

Európai segítséggel épül az AMD második drezdai gyára

A mai napon igen fontos döntést fog hozni az Európai Bizottság, mivel valószínűleg nem kevesebbet fognak bejelenteni, mint azt, hogy félmilliárd euróval segítik az AMD második gyárának felépítését a németországi Drezdában.

A testület semmi mást nem tesz egyébként, mint jelentősen "olcsóbbá teszi" a beruházást a beruházó vállalat számára. Az Európai Bizottság ezzel a lépésével Németország egy korábbi kérésnek tesz eleget. Az persze egy más kérdés, hogy nagyon komolyan megfontolnak minden ilyen jellegű kérést az Európai Bizottságnál.

A várható "Igen" válasz egyébként azért is hangozhat majd el, mert a testület pozitívnak látja a félvezetőipar jövőjét, így a beruházás nem csak egyszerre munkahelyteremtés, hanem egyben hosszú távú befektetés is. A bizottságnál még senki sem kívánta cáfolni vagy megerősíteni a kiszivárgott értesüléseket.

Az AMD beruházásának teljes összege 2,4 milliárd euró. Az engedélyezett állami támogatás mértéke 23 százalék, azaz kereken 545 millió euró, ami igen jelentős összeg. A második drezdai AMD-üzem 2006-ra készül el és éri el a teljes gyártási kapacitását. A beruházással mintegy 1000 embernek teremtenek munkahelyet a Németország nyugati részéhez képest gazdaságilag még mindig hátrányos helyzetben lévő Kelet-Németországban.

Érdekesség, hogy az AMD első gyára 1996 óta működik Drezdában, ez a félvezetőipari cég egyetlen olyan üzeme, amely az Egyesült Államokon kívül található. A kelet-német város egyébként egy New York állambeli helyszínt győzött le a második üzem helyszínéért folyó harcban, így lárható, hogy az AMD-nél igen elégedettek a Drezdában található körülményekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz #16
    Ja! Mert kiszedett téged is.
  • mir #15
    hm... csak nekem hiányzik a fórum vége? végre egy jó moderátor.
  • mir #13
    "Nemtom MIRől beszélsz. Nekem USA-t nem számítva, volt Costa Ricai, Ireland stb (Pentium 2) intel procim. Szóval mindegyik gyár úgy megy, ahogy kell. Az AMD gyárairól meg annyit, hogy most építi a harmadikat, ez a nagy vetélytárs? Ezért hoztam fel."
    pentium 2... 0.25
    de 0.13 is cask 2 gyárban van, 0.09 pedig csak egyben.

    ""Jonnek kifele a hullamvolgybol, mikozben az Athlon64 meg igazan el sem indult." Valőszínüleg el sem fog indulni."
    nos... nézhetjük úgy is, hogy el sem indult.
    a havi 50 000 példány, ami most van darabonként 600-900 USD áron megy el... ha lemegy az ára rendes proci-árra, amit mindenki megveesz, meg lesz megfelflő termelés(ami lesz) akkor nem tudom, hogy neked ebből miért az esik le, hogy el sem fog indulni?
    tudod eléggé sajnálom az iolyen intel-fanokat, akik álomvilágba menekülnek ahelyett, hogy szembenéznének a tényekkel: az AMD nem az a kis koppintócég, ami 20 éve volt. persze ennek a megértéséhez 3számjegyű IQ kell(ene)

    "Azt hiszem az AMD már régebben átállt a fűtőtestek gyártására, mint az INTEL. Ja és az Intel radiátorai a fűtés mellett számol is, ellenben az AMD-vel."
    igan, volt, amikor az AMD fűtött: akkor az AMDk voltak 70W körül, az intelek meg 40 nél.
    most az intel 100Wot már elhagyta, az athlon64esek meg kemény 45Wot fogyasztanak.
    valóban, az AMD is gyártott radiátort, de ők rájöttek, hogy a processzorokban több a biznic, hátha majd az intelnek is leesik :D

    "Ja és az Intel radiátorai a fűtés mellett számol is, ellenben az AMD-vel."
    ha az AMD procijai nem lennének az esetek nagy részében gyorsabbak az inteles társaiknál(minden, akivéve video és audió kódolás) akkor egyáltalán nem kellene ennyira kihangsúlyoznod, hogy az intel a jobb. ébredjetek már fel!
    én nem azt mondom, hogy intel egy szar cég, meg hogy most már AMD a világ:
    csak azt, hogy az intelnek most gyengébbek a termékei, valamit alkoznia kell, ha piacvezető akar maradni, mint ahogy most is az. a tények nem-tudomásul vétele meg egy nagyon rossz tulajdonság, állítólag az evolúció során a strucc az utolsó olyan állat, amelyik a homokba dugja a fejét, ha valami nem tetszik neki... nem kellene visszalépni pár100000 évet.
  • sztavrosz #12
    Azt hiszem az AMD már régebben átállt a fűtőtestek gyártására, mint az INTEL. Ja és az Intel radiátorai a fűtés mellett számol is, ellenben az AMD-vel.
  • sztavrosz #11
    "Jonnek kifele a hullamvolgybol, mikozben az Athlon64 meg igazan el sem indult." Valőszínüleg el sem fog indulni.
  • sztavrosz #10
    Nemtom MIRől beszélsz. Nekem USA-t nem számítva, volt Costa Ricai, Ireland stb (Pentium 2) intel procim. Szóval mindegyik gyár úgy megy, ahogy kell. Az AMD gyárairól meg annyit, hogy most építi a harmadikat, ez a nagy vetélytárs? Ezért hoztam fel.
  • mir #9
    az intelnek is csak 2 gyárában( nem tudom melyik kettő) készül processzor, a többi csak FLASH+chipset+hasonló kispéldánysámú rétegigényeket kielégítő dolog. azz nincs 300 mm meg nincs 0.09 meg semmi ilyesmi.
    ha így nézzük, akkor az AMDnek is van még 2 gyára USAban, amelyek csak FLASHt gyártanak.
  • mir #7
    " A 150millio tranyiból, 75 milló a beépített hősugárzó :)"
    ezt engedelmeddel megjegyzem :D
    egyébként sztavrosz: a hozzászólásod... finoman szólva is kis mértékben kapcsolódik az enyémhez, mert nem csak hogy nem emlegettem az AMD gyárainak a számát, de még az intelt sem. ezek mellett te felsoroltad az intel gyárait... nagyon dícséretes, hogy ezt mnd megjegyezted, de még mindíg nem értem, hogy HOGY JÖN EZ IDE?
  • JTBM #5
    Az AMD az utolso negyedevben mar nyereseges volt. Jonnek kifele a hullamvolgybol, mikozben az Athlon64 meg igazan el sem indult.
  • Cat #4
    izraelben is van