Spencer

Az Intel alaplapgyártó üzemet épít Oroszországban?

Az Intel újfent jelét adta annak, hogy gyártási tevékenységeit szét szeretné terjeszteni a világ különböző részeire és világszerte új üzemeket kíván felépíteni.

A világ legnagyobb chipgyártó cége ugyanis most azt fontolgatja, hogy Oroszországban építi fel egyik legújabb gyártóüzemét. Orosz lapértesülések szerint Andrej Fursenko, az ország ipari, tudományos és technológiai ügyekért felelős minisztere az elmúlt héten előrehaladott tárgyalásokat folytatott Steve Chase-szel, az Intel orosz részlegének elnökével, egy elektronikus alkatrészek gyártásával foglalkozó új üzem felépítésével kapcsolatban.

A tárgyalások középpontjában egy olyan új üzem állt, mely a jövőben elsősorban különböző nyomtatott áramköri lapkákat, telekommunikációs és hálózati eszközöket, bővítőkártyákat, személyi számítógépeket, notebookokat és szervereket gyártana - nyilatkozta az Ipari Minisztérium szóvivője. Az Intel oroszországi vezetője elmondta, hogy a Santa Clara-i székhelyű vállalat jelenleg mintegy 85 százalékos részesedéssel rendelkezik az orosz processzorpiacon.

Szakértők szerint az Intel részéről logikus lépésnek bizonyulna, ha Oroszországban is gyártana alaplapokat, ily módon ugyanis egy meglehetősen nagy piacot tudna ellátni a korábbiaknál olcsóbb termékekkel. Chase utalt arra, hogy jelenleg az Intel nyomtatott áramköri termékeinek több mint 90 százaléka Dél-Kelet Ázsiában készül, illetve, hogy a vállalat ebben a szegmensben több mint egymilliárd dolláros forgalmat bonyolít le.

Az Intel és az orosz állam közötti tárgyalások kapcsán szó esett többek közt az Oroszországba importálandó elektronikus alkatrészek vámkezelési illetékéről, illetve az orosz export termékekről is. Fursenko elmondta, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy csökkentik a nyomtatott áramköri alkatrészek, illetve a gyártásukhoz szükséges eszközök vámtételeit.

Az Intel jelenleg több kutatási és fejlesztési, valamint marketing részleggel rendelkezik Oroszországban. A vállalat egyébként nem csak Oroszországgal, hanem e mellett Kínával és Indiával is tárgyalásokat folytat új gyártóüzemek felépítése kapcsán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vice #1
    Intel processors - Made in Russia... Akkora, mint egy egérpad, és melegen tart egy szibériai családi házat - már ha van áram :D