Gyurkity Péter

10 millió dolláros kárt okoztak az Ingram Micro rendszerébe hatolók

Kalifornia Állam Legfelsőbb Bírósága előtt kénytelen beszámolni tevékenységéről az a hat férfi, akit 10 millió dolláros csalás elkövetésével vádoltak meg az amerikai bírák.

A vád szerint az öt amerikai állampolgár - román társuk ötlete alapján - hatalmas összegre tett szert, miután illegálisan behatoltak a számítógépes alkatrészek beszerzésével foglalkozó Ingram Micro's online rendszerébe. A Bukarestben élő, 24 éves Calin Mateias - az Ingram rendszerének sikeres feltörése után - regisztrált viszonteladóként négy év alatt több mint kétezer hamis rendelést adott le. Hamarosan komplett konfigurációk és egyéb számítástechnikai alkatrészek érkeztek Romániába, illetve különböző egyesült államokbeli felhasználókhoz, akik Mateias nevében vásárolták meg a megrendelt termékeket. A nyomozás jelenlegi állása szerint Mateias az interneten szervezte be amerikai bűntársait, akik fontos szerepet töltöttek be az illegális beszerzési hálózatban.

A román férfit távollétében összeesküvéssel és 13 rendbeli csalással vádolták meg, míg az Ingram igyekszik megnyugtatni viszonteladóit, hogy rendszere immár tökéletes biztonságban van. A román BitDefender nevű biztonsági cég ezzel egy időben közzétette felmérését, miszerint a rendszerváltás óta 2002-ig eltelt időszakban az ország fiataljainak körében ugrásszerűen emelkedett a hackerek, az internetes csalók és egyéb kiberbűnözők jelentősége.

A felhívás kiemeli, hogy noha számos esetben vádoltak meg román fiatalokat internetes bűncselekmények elkövetésével, az érintetteket egyetlen egyszer sem vonták bírósági eljárás alá, mivel az országban teljes mértékben hiányoztak a megfelelő jogszabályok. Éppen ezért a kelet-európai ország fiataljai - büntetlenségük teljes tudatában - szabadon folytathatták tevékenységüket. Ez a helyzet két évvel ezelőtt változott meg, amikor végre érvénybe lépett a megfelelő rendelkezés, amely alapján a román bíróság a jelentős pénzbírság mellett akár 15 éves börtönbüntetéssel is sújthatja Mateiast.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robeast #2
    "A román BitDefender nevű biztonsági cég ezzel egy időben közzétette felmérését, miszerint a rendszerváltás óta 2002-ig eltelt időszakban az ország fiataljainak körében ugrásszerűen emelkedett a hackerek, az internetes csalók és egyéb kiberbűnözők jelentősége."

    Szerintetek ezért a felérésért mennyit kaphattak és hányan dolgozhattak rajta? :p
  • [HUN]PAStheLoD #1
    A Bukarestben élő, 24 éves Calin Mateias - az Ingram rendszerének sikeres feltörése után - regisztrált viszonteladóként négy év alatt több mint kétezer hamis rendelést adott le.

    és efelett csak úgy elsiklottak .. hát igen megesik :P