Gyurkity Péter

Újra katonai rendszerek fejlesztésébe fog az IBM

Az IBM és a Honeywell megbízottai 10 évre szóló együttműködési szerződést írtak alá, amely szinte korlátlan információcserét, és a katonai célú informatikai rendszerek közös fejlesztését irányozza elő.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a szerződés értéke több százmillió dollár lehet, és minden bizonnyal ez a legjelentősebb megállapodás azóta, hogy a Nagy Kék egy évtizeddel ezelőtt kivonult e területről. A szerződés révén a Honeywell felhasználhatja az IBM tapasztalatait, az óriáscég által kifejlesztett technológiákat, és az óriási gyártó kapacitást. "A mérnöki tapasztalataikra büszke cégek gyakran veszik igénybe az IBM segítségét a tervezési feladatoknál" - jelentette ki Robert Blackburn, az IBM katonai és repüléstechnikai részlegének alelnöke.


Elmondása szerint a szerződés nem egy konkrét programra vonatkozik, és az IBM az elkövetkezendő tíz évben számos projektben segítséget nyújt majd újdonsült partnerének. Az alelnök hozzátette, hogy az IBM nemrég több vállalattal is hasonló megállapodást kötött - ezek közé tartozik a Raytheon, a Boeing, és az L-3 Communications Holdings.

A Nagy Kék nem tekinthető újoncnak a katonai célú rendszerek fejlesztésében. A hatvanas és hetvenes években éppen az IBM segítségével hajtották végre a B-52 bombázók fedélzeti rendszerének modernizálását, és a vállalat egészen a hidegháború végéig fontos szerepet játszott a katonai célú rendszerek fejlesztésében. A kilencvenes évek elején azonban a Federal Systems eladósorba került, és a feleslegesnek ítélt üzletágat az L-3, majd később a Lockheed Martin vásárolta fel.


A jelek szerint az IBM most újra remek lehetőséget lát a katonai célú fejlesztésekben és minden bizonnyal szeretné meglovagolni a növekvő katonai kiadások keltette hadiipari konjunktúrát - és egyben újabb együttműködési szerződésekkel igyekszik enyhíteni a központi pénzektől való függését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #4
    Sajnos az igazság ott van, hogy az Iráki háború egyik fő feladata, az USA fegyverzetének, stratégiájának stb. tesztelése, vagyis az amcsik most mindent megfigyelnek (mi jó, mi rosz, mi lehet jobb, hogyan lehet jobb...) és megkezdődik a meglevő rendszerek továbbfejlesztése, és sok új rendszer kifejlesztése, ez ugyanúgy mint a Vietnámi háború után is megduplázza, sőt megsokszorosítja a hadászati fejlesztéseket, ehhez Bushnak (ha akármennyire is gyűlölöm) semmi vagy nagyon kevés köze van. Az USA minden szempontból a felmérések alapján tovább szokott fejleszteni, és ez így a hadakozási rendszerekre is érvényes, sőt lehet még jobban. Persze nem szabad megfeletkezni Putin-ról sem aki persze nem ismeri el az Orosz birodalom megszünését és már a napokban demonstrálta, hogy a játéknak közel sincs vége (különben nem vagyok Oroszpárti, sőt nem szeretem őket egy picit sem, de ettől még próbálom reálissan nézni a világot, az Orosz birodalom pedig megmaradt, és most csak idő kérdése mikor jön fel - sajnos) és persze ezt az USA nem fogja válasz nélkül hagyni, ezéert el tudok képzelni egy ujabb fegyverkezési versenyt, a Konzervatívok erősödése az USA-ban ezt elfogja fogadni és rővidlátóan belegabalyodva a Nemzeti bolond dumába gyorsan áldozatokat hoz a hadászati rendszerek hyperszónikus fejlődésenek fellendítésére... és akkor hát mindég mondtam, hogy őrültek vezetik a világot, akinek bizonyítékra lenne szüksége, az gondoljon bele, józan eszü emberek képessek e többtízezer többmegatonnás nukleáris fegyvert legyártani amikor tíz is tökéletessen elég az önmegsemisítésre... és mindegy, hogy melyik oldalt figyeljük, mert mindkettő ugyanazt csinálta...
  • Cat #3
    kiváncsi vagyok ha bush veszit, és nem ilyen irdatlan nagyságu lenne az amerikai katonai költségvetés akkor látnának e piacot a katonai fejlesztésekben...
  • Tetsuo #2
    Nna, beba*ott!
  • antijedi #1
    és a skynet tudatraébredt... :PPP