Gyurkity Péter

Elhunyt Bob Evans, a modern számítógépek atyja

77 éves korában elhunyt Bob Evans, az IBM egykori mérnöke, aki annak idején részt vett a modern számítógépek elődjének megtervezésében és megépítésében.

A kiváló szakembert hillsboroughi otthonában érte a halál, ami az orvosok szerint szívelégtelenség miatt következett be. Evans 1951-ben szerezte meg villamosmérnöki diplomáját, és még ugyanabban az évben csatlakozott az IBM csapatához. 33 évvel később, 1984-ben a programozási és technológiai részleg alelnökeként vonult vissza. Az 1960-as években Evans csapata olyan új számítógép megépítésén dolgozott, amelyen - elődeivel ellentétben - egyszerre több különböző alkalmazást is elindíthattunk.

A System/360, illetve S/360 néven ismertté vált rendszer megépítése 5 milliárd dollárjába került a Nagy Kéknek, ami azért is tekintélyes összeg, mivel a vállalat éves bevétele akkoriban nem haladta meg a 3,2 milliárd dollárt. "Az S/360 előtt minden egyes számítógép különböző volt. A vásárló egyedi megrendelésére készültek, és az egyes típusok között semmilyen folytonosságot nem lehetett felfedezni. Úgy is mondhatnánk, hogy ezek a számítógépek egy alkalmazás futtatására készültek" - jelentette ki Colette Martin, a zSeries termékekért felelős igazgató.

Valóban, az S/360 igazi áttörést jelentett a számítógépek terén, és az IBM jelenlegi termékeinek egy része még mindig az akkor bemutatott architektúrára épül. Az 1980-as és 1990-es években Evans több elismerést is kapott munkájáért, és 1985-ben Reagan elnök személyesen tüntette ki a kiváló mérnököt. 1981-től 1995-ig technikai tanácsadóként segítette a tajvani kormányzatot, és jelentős szerepet vállalt a szintén tajvani Vanguard International Semiconductor Corp. elindításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hornbali #2
    1 perces néma csendet...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    GG .. reszt in písz ..