Gyurkity Péter

Visszavette a vezetést az IBM a szuperszámítógépek terén

Az IBM legújabb büszkesége visszavette a szuperszámítógépek közötti vezető helyet, amit 2002 áprilisa óta - az amerikai kormányzat nagy megdöbbenésére - egy japán fejlesztésű gép foglalt el.

A szuperszámítógépek évtizedek óta a nemzeti ipar fejlődésének jelképei, és rendkívül fontos szerepet töltenek be az új katonai fegyverek tervezésében és kifejlesztésében. Az IBM egysége a Blue Gene/L technológián alapul, ami merőben más megközelítést takar a japán Earth Simulator esetében alkalmazott eljáráshoz képest. Az Earth Simulator - amely a klimatikus változásokat kíséri figyelemmel - kevesebb processzorból áll, de ezek a processzorok egyenként gyorsabbnak bizonyultak, mint az IBM termékének központi egységei. A Nagy Kék szuperszámítógépe a Linpack tesztekben bizonyult gyorsabbnak, amely matematikai egyenletek bonyolult rendszerén alapul.


A teszt során - amit az IBM rochesteri központjában hajtottak végre - a Blue Gene/L 36,01 teraflop teljesítményre volt képes, míg a NEC által kifejlesztett Earth Simulator 35,86 terafloppal vette át a vezetést 2002-ben. "Óriási sikerként könyveltük el, hogy sikerült legyőznünk az Earth Simulator legyőzhetetlenségébe vetett hitet" - jelentette ki Dave Turek, az IBM szuperszámítógépekért felelős részlegének alelnöke. Hozzátette, hogy a Blue Gene/L nemcsak puszta erőben, de technológiailag is maga mögött hagyja a NEC termékét.

Elmondása szerint a legújabb technológiák révén az IBM szuperszámítógépének fizikai mérete százszor kisebb, fogyasztása pedig huszonnyolcszor alacsonyabb az Earth Simulatorhoz képest. A Blue Gene/L elsősorban tudományos és kereskedelmi célokat szolgál, és az olajipar mellett biotechnológiai fejlesztéseken dolgozik majd. A szuperszámítógép nagy kapacitású változata várhatóan a következő év elején áll munkába a Lawrence Livermore Nemzeti Kutatóközpontban. Az új gép 130 ezer processzort foglal majd magában, míg a rekordot megdöntő Blue Gene/L mindössze 16 ezer processzort tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #11
    Nekem is ez jutott eszembe.
  • CAD #10
    Te annyira penge vagy a temaban, hogy az mar faj ...
  • dez #9
    ..tóak
  • dez #8
    Ezek a procik már elég megbízhatók, és eleve úgy lett kitalálva a rendszer, hogy megbízhatóan működjön együtt ennyi proci és egyéb alkatrész. Az Earth Simulatorral már nem lehetne ezt megtenni.
  • mad mind #7
    "..A rendszerben egész pontosan 5104 darab processzor..."
    Az Earth szimulátorban.
    "...rekordot megdöntő Blue Gene/L mindössze 16 ezer processzort tartalmaz. ..."
    Szerinted miért mondtam?
    Energiában lehet, hogy kevesebb, de több processzor akkor is több hibalehetőséget jelent.
    "...Jövőre egy 8x ekkora lesz a végleges. Az elég nagy ugrás lesz?..."
    Nem, mivel "Az új gép 130 ezer processzort foglal majd magában..."
  • Power #6
    ???
    Te valamit nagyon nem értesz.
    Ezt nem így kell nézni. Ebben a rendszerben van kakaó, mivel még csak prototípus. Jövőre egy 8x ekkora lesz a végleges. Az elég nagy ugrás lesz?
    Az a lényeg, hogy "kicsi", "keveset" fogyaszt és nagyon jól skálázódik. Azaz könnyen lehet előre lépni, az Earth szimulátorhoz egy egész erőmű kell és nem nagyon lehet tovább fejleszteni.
  • mad mind #5
    Hmm. 0,15 teraflops növekedés két év alatt. Azért ez nem olyan nagy ugrás mint az Earth szimulator 28,38-a, 2002-ben.
  • Mice #4
    meg egy másodperc alatt a vakciklust:D
  • [HUN]PAStheLoD #3
    zsír .. ibm egész jól tudja tartani magát a Blue Gene programjához
  • Macc #2
    5millio fps-sel...