Rónai György

Blu-Ray és DVD lemezek kezelése egy meghajtóban?

A Sony és a Nichia bejelentették, hogy közösen kifejlesztettek egy olyan lézer egyesítő eszközt, amibe integrálva van egy 660 nm-es vörös, és egy 405 nm-es kék-ibolya lézer dióda.

A Sony és a Nichia már 2002 júniusa óta dolgoznak együtt a kék-ibolya lézer dióda kifejlesztésén. 2004 áprilisában egy keresztlicensz-szerződés aláírásával a két cég új szabványokat fektetett le, amelyekben a két fejlesztő egyes vívmányainak együttes felhasználását irányozták elő a kék-ibolya lézeres termékek piacra dobásához. Ezen szerződés magában foglalja azt is, hogy a két cég több külöböző lézer alapú eszközt is kifejleszt majd, úgymint például a mostani lézer egyesítő (laser coupler).

A Nichia vezető szerepet tölt be a gallium-nitrid alapú lézerek kutatásában, és sok más hasonló termék fejlesztésében is úttörőnek számít. A iker-hullámhosszú lézer egyesítők fejlesztésével az a céljuk, hogy a következő generációs optikai eszközök piacán is stabil pozíciót biztosítsanak maguknak.


A Sony részéről miután a 2003 májusában bejelentett, egyetlen eszközbe integrált iker-hullámhosszú lézer tömeggyártásra való kifejlesztése befejeződött, sikeresen kifejlesztettek egy 3 hullámhosszon üzemelő kék-ibolya kézer diódát, és az ehhez tartozó optikai fejegységet is, amit még idén májusban jelentettek be. A cég tehát továbbra is igen agresszívan fogja támogatni a saját Blu-Ray Disc (BD) formátumát, amelyhez a jelen fejlesztések segítségével kisebb, kompaktabb, és így olcsóbb lejátszók is létrejöhetnek.

A mostani iker-hullámhosszú lézer egyesítő prototípusa lényegében egyetlen lézer kibocsátó eszköz, ami a különféle optikai lemezek lejátszása érdekében 660 nm-es vörös és 405 nm-es kék-ibolya lézersugár létrehozására is képes. A hagyományos DVD/kéklézer eszközökben - amelyek nemsokára kaphatóak lesznek - a kétféle lézer generálása és felfogása még két külön fejegységgel történik. A most kifejlesztett egyesítő megoldás segítségével egyetlen fejen, egyetlen elem valósítja majd meg a különböző médiumok olvasását, így egyszerűbb, kisebb, és így megbízhatóbb és egyben olcsóbb lejátszók kerülhetnek forgalomba.

A megoldás 2005 végéig tömeggyártásba kerül, és kompaktabb, mind a DVD és a Blu-Ray formátumokat is kezelő meghajtók alapját képezi majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #14
    az APE formatumot melyik asztali lejátszo támogatja? Egyik sem. Én a 44khz-ről 48khz-re valo áttömöritésről beszéltem, nem mp3-rol!
  • SuspiciousC #13
    Audio CD tamogatas egyszeruen KELL az ilyen lejatszokba. Nehogy mar ki kelljen hajigalni a sok draga es meg mindig minden igenyt kielegito audio CD-t!
    (Csak halkan merem megjegyezni: SACD tamogatas nem lesz?) :)
  • cSuwwi #12
    "A mostani audiocdidet sem tudod minőségveszteség nélkül dvdre irni"

    Nem mp3-ra kell kódolni, hanem ún. veszteségmentes tömörítési formára. Pl. ape (monkey's audio), és azt felírni, vagy ezeket visszaírni dvd audióra.
  • SuspiciousC #11
    Egyet értek, nem akarnám kidobni a DVD-filmeket, annyira nem voltak olcsók...
    Bár én nem nevezném gagyinak a HDDVD formátumot sem. nem lehet még tudni, hogy melyik formátum lesz a nyerő (ha lesz), mert mint tudjuk, nem mindíg a legjobb minőségű/méretű stb. marad meg.
  • arty #10
    4-5 kéklemezre? az érdekes lenne, mivel kezdetben 25gb később 50gb fér majd egy korongra... nemigazán van igényem és kedvem hetekig azzal szorakozni, hogy megfelelő modon áttegyem a filmjeimet BR korongra! amellett, menü, stb hogyan mara dmeg akkor ?

    A mostani audiocdidet sem tudod minőségveszteség nélkül dvdre irni, a védelmes játékokrol nem is beszélve... azaz a cd ovaso jelenleg is kötelező a dvd mellett, igy lesz a köv. forma bevezetése után is. majd csak figyelj ;)
  • Borg #9
    Úgy 40-50 dvdm van nekem is, na és?
    Fogok 4-5 kéklemezt, átirom őket, és hawaii. Mehetnek a kukába, ugyanúgy mint a CD lemezeim nagy része, a DVD íróm megvásárlásakor 1 évvel ezelőtt.
  • Borg #8
    Pedig ezzel egyedül leszel, majd csak figyelj :) (hir nemsokára)
  • arty #7
    nekem van pár dvd-s játékom, 70 filmem. neked semmi? :D naneviccelj, mire a br bejön, sok dvds game lesz és rentgeteg film. dobjam majd ki őket? meg a többi millio tulaj is ?

    ugyanmár ... a hd-dvd féle baromságokra nincsen szükség, a maguk gagyi 15-30gb-jával, ez tény.
  • Punkerwork #6
    én a HD-DVD-re szavazok és vesszen a Blue-Ray :)
  • SuspiciousC #5
    Hát én nem bánnám, ha nem kellene öt lejátszót tartanom, hogy a DVD-ket is használni tudjam, és nem is akarom kihajigálni a filmeket.