Spencer

Nyáron érkezik a Matsushita kétrétegű Blu-ray felvevője

A Matsushita Electric Tokióban bejelentette, hogy a Sony Corporation példáját követve júliusban Blu-ray felvevő berendezésekkel fog megjelenni a piacon. A gyártó munkatársai a bejelentés kapcsán már be is mutatták az eszköz egyik első prototípusát, mely kétrétegű, nem kevesebb mint 50 GB kapacitású lemezeket kezel.

A vadonatúj fejlesztésnek számító Blu-ray DVD-RAM felvevő különleges tunere révén az összes japán digitális műsorszórási szabvánnyal kompatibilis, ezenkívül pedig kezeli a jelenleg forgalomban lévő DVD-RAM és DVD-R lemezeket is. A Matsushita képviselői a berendezés egyéb specifikációit egyelőre nem kívánták nyilvánosságra hozni, így azokra egészen nyár közepéig várnunk kell.


Shuzo Ushimaru, a vállalat marketing részlegének igazgatója elmondta, hogy a Blu-ray felvevőt az augusztusi Athéni Olimpiai Játékok előtt mindenképp piacra kívánják dobni, ugyanis az olimpiai versenyszámokat vélhetően már sokan szeretnék Blu-ray lemezen rögzíteni. Ushimaru kitért arra, hogy a Matsushita DVD-RAM felvevőinek eladási mutatója folyamatosan javul, és amennyiben minden jól megy, akkor ebben a hónapban elhagyja majd a gyártósorokat az egymilliomodik ilyen berendezés.


Az Athéni Olimpiai Játékokat nem titkoltan fel kívánjuk használni arra, hogy népszerűsítsük vadonatúj Blu-ray rekordereinket, illetve egyéb olyan high-end kategóriás Diga termékeinket, melyek képesek HDTV minőségben felvenni videóanyagokat - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Etsuji Shuda, a Matsushita otthoni szórakoztató elektronikai eszközökkel foglalkozó részlegének vezetője. Shuda elmondta, hogy a Matsushita által kifejlesztett Blu-ray videofelvevő az 50 GB-os adattároló kapacitással rendelkező speciális kétrétegű optikai lemezeken akár négy és fél órányi HDTV minőségű mozgóképet is képes eltárolni. Idén nyáron mi dobjuk majd piacra a világ első kétrétegű lemezeket kezelő Blu-ray felvevőjét - mondta Shuda.

A konkurens HDTV szabványt támogató cégek várhatóan a közeljövőben rukkolnak majd elő az első kétrétegű HDTV termékekkel, melyek egy-egy lemezen maximum 32 GB adatot képesek rögzíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mittu #24
    köszönöm:)
    én hallottam 450ezer Forintos CD íróról... ezt számtech tanárom mesélte. Elmnondásai alapján nem kevés pénzt össze lehetett gyűjteni vele.
    De mikor vot ez? 10-12 éve?...
    2005 végén max a nagyon extrémen szerelt gépekben lesz Blue Ray, az is csak Japánban, ahol biztosan úgy terjed majd, mint a tamagocsi. Ezt a fent mellékelt kép is mutatja...:P
  • Drake1984 #23
    Egy kis felhomályosítás itt:http://www.research.ibm.com/journal/rd/443/ashley.html
  • Drake1984 #22
    Lurkonak fogalma nincs az optikai adattárolás potenciális lehetőségeiről. Pl a holografikus adattárolás elméletileg egyáltalán nem olyan sérülékeny mint az eddig használt lyukasztgatós módszer, mert az elvéből adódóan a "megírt" térfogatrész minden töredéke ugyanazt az információt tartalmazza, és a tárolható adatmennyiség (nem akarok hülyeséget írni) baszott nagy egy térfogategységre vetítve.
    Szóval összegezve, aki az optikai adattárolás gyors hanyatlására számít biztosan csalódni fog.
  • AtisH #20
    Tény, hogy a cd írók ára lassabban esett, mint a dvd íróké. Szerintem a blue-ray-es írok már 1 év múlva eléri a megfizethető árszintet.
  • Cat #17
    a 2005 végén megjelenő ps3ban és xbox2ben szerintem nagy valószínüséggel valami dvd utáni technológia lesz
  • mittu #16
    Valóban jó dolog ez a blueray, de gondoljatok bele: most terjed a dvd író. Olvasó szinte minden gépben van, az asztaliak elég sok formátumot kezelnek már. Ezekből is kapni már olyat, ami AVIt, MPEG-et játszik le… író pedig már 20ért is van. Most jön a 12x Plextor, ennek ára sztem nem lesz több 120nál. Mennyi lesz az új BlueRay író? SG szerint 6-800ezer... és nyáron jön. Mi lesz még nyárig DVD téren…
    Mióta is van CDROM? Pedig közben jött a drive, zip, omega, ... ezeket nem szerelik alapból az őj gépekbe, sőt… A DVD viszont már lassan kis túlzással teljesen leváltja a hagyományos CD-t.

    Node ne legyen igazam.

    Lurkó
    Remélem 3éven belül ha bemész a videótékába, hazamész, és berakod a tévére kötött kártyaolvasóba:)
    Vagy megnézed mobilon…:)
  • AtisH #14
    Ja és nemárt kivárni melyik lesz az életképes szabvány, mert szvsz túl sok cég szeretne hozzáférni a zsiros leveseskondérhoz.
    http://dvd.index.hu/index.php?cikkid=4870
  • AtisH #13
    Azért egy kicsit odébb lesz, amikor megfinanszirozhatunk magunknak egy ilyen HDTV-t illetve a hozzá kapcsolódó eszközöket. Ráadásul kevés embernek van itthon normális házimozija és itt most nem a bevásárlóközpontokban 50eFt-ért akciózott rendszerekre gondolok. Viszont tény, hogy lassan a HDD-k olyan előnyre tesznek szert a 4,7Gigás dvd-vel szemben, hogy lassan ez utóbbiak a "kisflopi" szerepét veszik át a CD-től.
  • TheZsenyka #11
    1920x1080, ahogy az ember mondta. Mit arcoskodsz anélkül hogy utánanéznél?

    Link arcoskodóknak
  • Stranger #10
    Mutassatok már egy olyan TV-t amelyik képes ekkora felbontást megjeleníteni. A mostani TV-k felbontása csak a töredéke annak amit ez tud. Még a nagyobb felbontású Philips Pixelplus-os TV-k is csak a felét tudják ennek. Akkor meg minek?