Spencer

Papírból készült Blu-ray lemezt jelentett be a Sony

A Sony és a Toppan Printing nevezetű vállalat új fejezetet nyit a Blu-ray optikai lemez technológia történetében, ugyanis a két cég most egy olyan új Blu-ray diszket jelentett be, mely nagyrészt papírból készül.

A Sony és a Toppan Printing munkatársai bejelentették a világ első papír alapanyagú Blu-ray optikai adattároló lemezét, melyen nem kevesebb mint 25 GB adatot lehet rögzíteni. Ez az adattároló kapacitás elegendő több mint két óra nagyfelbontású videoanyag tárolásához. Az újdonság előnyei közé tartozik többek közt a rendkívül alacsony gyártási költség, illetve a könnyű feliratozhatóság. A vadonatúj lemez technológia részleteivel kapcsolatban egyelőre meglehetősen szűkszavúak voltak az említett vállalatok szóvivői, azt azonban azért elmondták, hogy a hétvégén a kaliforniai Monterey-ben megrendezendő Optical Data Storage szakkonferencia keretein belül számos új információ elhangzik majd az újdonságról.


A Blu-ray Disc formátum kék színű lézerfény használatán alapszik és sokak szerint rövid időn belül a jelenleg széles körben használatos, vörös színű lézerfény segítségével működő DVD technológia utódja lesz. Ezen újgenerációs lemezeken egyébként nagyjából ötször több adat tárolható el, mint a hagyományos DVD diszkeken. A Sony Japánban már a tavalyi esztendőben bemutatta első Blu-ray eszközét, a legtöbb elektronikai gyártó azonban csak az idei évben jelenik meg ebben az új piaci szegmensben.

A Blu-ray Disc szabványt támogató Blu-ray Disc Founders nevezetű szervezet tagjai között a Sony-n kívül olyan nagy és neves elektronikai vállalatokat találhatunk, mint például a Dell, a Hewlett-Packard, a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial, a Pioneer, a Royal Philips Electronics, a Samsung Electronics, a Sharp, vagy a Thomson.

Hideaki Kawai, a Toppan Printing ügyvezető igazgatója a mostani bejelentés kapcsán elmondta, hogy a papír alapanyagú Blu-ray lemezek magasabb szintre emelik az optikai adattárolók biztonságát, ugyanis ezeket a diszkeket egy hagyományos olló segítségével éppoly könnyen meg lehet semmisíteni, mint egy egyszerű papírlapot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crx #40
    Remélhetöleg elérjük adigra hogy nem adsl en keresztül internetezünk és nem 1 napot vesz igénybe egy dvd letöltése.
  • Tetsuo #38
    Több filmet egy lemezen kiadni, nem hiszem h általános lesz; a filmforgalmazók akkor is megkérik a nagy pínzt, s ki az a hülye aki 30rugót fizetne egy lemezért? Bocsi, 120€-t.
    Japánban már legalább 2 éve van Blu-Ray, s jópár tv HDTV szabványban sugároz, talán az NHK is. Ott van a legtöbb HDTVs tvkészülék a háztartásokban, VHS v SVHS már régóta nincs.
  • Ninju #35
    A Sony fejlesztette ki a HDTV-t. Most kifejlesztette hozzá a megfelelő DVD szabványt is. Így majd el tudják adni a HDTV-t.
    Azért azt be kell vallani, hogy már itt az ideje a mostani TV szabvány leváltásának. Kevés az az 50Hz.
  • Ratty #34
    Jah ez is igaz...Ezzel kicsit többet érünk el, mint a Philips vízjeleivel, de nehogy azt higyjétek, hogy ez olcsóért fogják osztogatni...Max 10 év múlva, de még erre sem mernék megesküdni:P

    Jah és ha jól tudom 2006-7 környékén magyarországon is lesz digitális tv-adás szóval a tévéket tényleg kénytelenek leszünk lecserélni :(
  • Darth Sith #32
    milyenmá az hogy karton papírra írunk filmet? :D
  • janos666 #29
    Azt hogy neked amúgy is ideje cserélni, én meg nagyon nem terveztem amíg nem sül be a képcsöve.
  • shim #27
    maradsz a gagyi dvdnél :)
    nekem meg 1024*768@60(!)Hz tehát csak 800*600ban tudom használni, akkor én mit szóljak? :))
  • janos666 #26
    Hú, 1600X1200 fölé nem is megy monitorom, akkor mit csinálok?
  • Kensin #23
    Képzeljétek csak, majd aztán jön a reklám a TV-ben:
    "Vegyen ön is új citrom-illatú zsebkendőt!
    Tárolókapacitása: 25GB" :)))
  • Vers #22
    a blueray az tokos lesz végre
    és azér kell a 25 giga mer a film felbontása 1920x1080-as, vehetóünk hozzá uj tv-t is