Spencer

Új kéklézeres lemezek a Sonytól

A Sony munkatársai olyan kéklézer technológiájú optikai adattároló lemezeket jelentettek be, melyek elsősorban minden korábbinál nagyobb kapacitásukról, illetve tartósságukról ismerszenek meg.

A Sony Professional Disc for Data nevezetű termékeket a gyártó elsősorban az üzleti szegmensbe pozícionálja és ezen termékek nagy mértékben hasonlítanak a hagyományos fogyasztói piacra szánt Blu-ray adattároló lemezekre, melyek egy ideje már jelen vannak a japán piacon. A jelenleg széles körben használatos vörös helyett kék színű lézerfényre épülő Professional Disc és Blu-ray lemezek kapcsán a Sony képviselői hangsúlyozták, hogy idővel mindkét formátumnak meg lesz a saját piaca, és a két formátum véletlenül sem keverendő össze egymással.

Míg a Professional Disc elsősorban a rendkívül nagy adatmennyiségekkel dolgozó vállalatok számára lett kifejlesztve, addig a Blu-ray azon otthoni felhasználók számára ajánlott, akik nagy méretű fájlokat, így például nagy felbontású videóanyagokat szeretnének lemezen eltárolni. A mostani bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról, hogy a Professional Disc a korábbiaknál rövidebb hullámhosszú lézerfényt, illetve továbbfejlesztett lencserendszert használ, ennek köszönhetően pedig akár négyszer több adat is tárolható rajta, mint egy hagyományos DVD-lemezen.


Az egyoldalas Professional Disc egész pontosan 23,3 GB adattároló kapacitással rendelkezik és mind egyszer írható, mind pedig újraírható változatban kapható. A 11 MB/s-os olvasási, illetve 9 MB/s-os írási sebességű újfajta diszkek ára a debütálás pillanatában 45 dollár, vagyis mintegy 9500 forint. Az új lemezekhez a Sony egy speciális védő cartridge-et is kifejlesztett, többek közt ennek köszönhetően pedig 50 évre tehető a lemezek élettartama, az újraírható modelleket pedig akár tízezerszer is újra lehet írni.


2005-ben esedékes a második generációs Professional Disc termékek bemutatkozása, melyek egyoldalas, kétrétegű változatai már 50 GB adatot tudnak tárolni és 18 MB/s-os adatátviteli sebességre lesznek képesek. Ezt követően valamikor 2007-ben érkezik a 100 GB-os, kétoldalas Professional Disc, nem kevesebb, mint 36 MB/s-os sebességgel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #11
    "Az egyoldalas Professional Disc egész pontosan 23,3 GB adattároló kapacitással rendelkezik"

    Ez miért nagyobb kapacitás? Mihez képest nagyobb? A Blu-Ray eddig is 23 GB-ot kínált (lásd kapcsolódó cikkek).
  • okiteki #5
    Sajnos a technologia engedi a nagyobb lemezeket
    de a biztonsag meg mindig nagy 0 es ez nem fejlődés hanem csak piac! A video es
    adatállományok növekednek ez által, mivel hogyha van hely akkor lehet pazarolni. Vagyis nem hogy előrelépünk hanem csak kitoljuk a saját kényelmünket a biztonság és hatékonyság rovására.
  • Ph03niXx #4
    Jó ez! Csak hajtsák! Ha nem akarunk sehova se menni, mindig ugyanott fogunk állni. Cska menjenek továb, és a lehetőségekhez mérten próbáljanak minél messzebb eljutni (1 TB ?)
  • An-Dee #2
    a technologi megengedi ezért csinálják
  • CHEAPBOY #1
    hogy ez a hajtas komolyan minek neha????:/