Berta Sándor

Mégis csaltak az amerikai elnökválasztás során?

Egyre több a gyanús momentum az alig egy hete véget ért idei amerikai elnökválasztás végeredménye körül. Ennek a véleményének adott hangot az amerikai Képviselőház egyik demokrata jelöltje, Jeff Fisher, aki szerint nemes egyszerűséggel választási csalás történt, amelyben óriási szerep jutott a több szövetségi államban is alkalmazott elektronikus szavazórendszereknek.

A politikus kijelentette: több olyan bizonyíték is a birtokába került, amelyek egyértelműen alátámasztják, hogy Floridában ismeretlenek feltörték a választási számítógépeket és manipulálták az eredményeket. Fisher a birtokában lévő bizonyítékokon kívül a korábbi felmérések, a pártok hivatalos előrejelzései és a választásokon kapott végső eredmények között lévő óriási eltérésekre is hivatkozik, amelyek jóval a tévedési hibahatáron kívül voltak.


Így például George W. Bush számos floridai választókörzetben kapott olyan az előrejelzésektől, sőt a saját Republikánus Pártja által korábban közzétett legoptimistább becslésektől is jelentősen eltérő szavazatmennyiséget, ahol a szavazócédulákat optikai szkennerekkel (úgynevezett Op-Scan-Precinc eljárás) és a Diebold Election Systems nevű cég GEMS (Global Election Management System) nevű számítógépes programjával olvasták be és dolgozták fel.

A 22 ezer lakosú floridai Baker megyében a szavazásra jogosultak száma 12 887 személy volt. Közülük 69,3 százalék demokrata és 24,3 százalék regisztrált republikánus. Ennek ellenére Jon Kerry ebben a választókörzetben a szavazatoknak csupán a 22 százalékát (2180 voksot) szerezte meg, míg George W. Bush a szavazatok 77 százalékát (7738 voks). Hasonlóan meglepő eredmény született Dixie megyében is, ahol 14 ezer állampolgárból 9 676 volt szavazásra jogosult, közülük 77,5 százalék demokrata, 15 százalék pedig republikánus volt. Kerry azonban ennek ellenére itt is csak 1959 voksot kapott, míg Bushra 4433-an szavaztak. Franklin megyében Bush kapta a voksok 58,5 százalékát, annak ellenére, hogy a megye lakóinak 77,3 százaléka demokrata! Holmes megyében 77,25 százalékkal nyert Bush, miközben a lakók 72,7 százaléka a demokratákat támogatja.


Könnyen érvelhetnek a republikánusok azzal, hogy számos demokrata szavazó meggondolta magát. De itt jön a bökkenő: ilyen méretű pálfordulások csak ott fordultak elő, ahol a már említett elektronikus szavazórendszereket használták. Ahol ezeket nem alkalmazták, ott mindenütt - az előzetes várakozásoknak megfelelően - John Kerry nagy szavazattöbbséggel legyőzte Busht.

Jeff Fisher gyanúját támasztják alá az exitpoll-felmérések is. Ezek szerint Kerry-nek nagy fölénnyel kellett volna megnyernie az amerikai elnökválasztást. E helyett a számítógépek teljesen más végeredményre jutottak. A képviselőjelölt az ügyben már tájékoztatta az FBI-t és jelenleg a szervezet visszajelzésére vár.

A választások során miután összegyűjtötték az elektronikus szavazórendszerekben leadott szavazatokat, azokat továbbították egy számítógéphez, amely kiértékelte a voksokat, végül a végeredményt elküldték a Tallahassee-ben lévő központi választási bizottságnak. Ott egy Windows operációs rendszer alatt futó, Central Tabulator System nevű rendszeren landoltak a floridai választókörzetek végeredményei.

Szakértők szerint Bush 600 ezerrel több szavazatot kapott, mint amennyire a legoptimistább esetben is esélye volt, ez pedig előrevetíti, hogy tényleg történhetett csalás. Most az FBI-on a sor. Mindenesetre 2008-ban az újraválasztott amerikai elnök már nem indulhat az elnökválasztáson, hiszen a törvények szerint csak kétszer választható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    Na én pont az ojat utálom, a homofób buzikat.. :)
  • Piscator #33
    Bush a buzi??? Nem homofób?
  • Slartibartfast #32
    Akkor is meg vagyok gyözödve róla, hogy csak le akarják járatni egymást.
  • Slartibartfast #31
    Biztos emlékszel a parlamenti választásokra kettö hat tiz stb évekkel ezelött. Föleg azok számítanak, ahol a polgári oldal nem kapta meg a várt mennyiséget.
  • Slartibartfast #30
    Bocs ezt nem fogtam. "egyedi ok..." "100% az volt..."
  • Mice #29
    mondjuk ha a 3 millához hasonlítjuk a 800.000-et akkor még mindig messze állunk az egyedi oktol, de azért azt is hozzátenném, hogy a kamuszavazatot újraszámolni nagy dolog...

    nem azt állítom h az egész 100% az volt de biztos volt benne az is...
  • TeszteloPontHu #28
    A jegyzőkönyvek lezárása előtt minden szavazatot újraszámoltak, ahol kicsi volt a különbség, ott többször is. Csak kismilliószor hangzott el, írták le...
  • _Vegeta_ #27
    Winnie latta a f911et, de szerinte a rendezo a hulye. :)
  • ZUL #26
    "itthon is hányszor újraszámolták a szavazatokat..."???
    mikor?
    ki?
    határidő előtt megsemmisítették a cédulákat, hogy még véletlenül se lehessen megszámlálni
    Pártatlanul nézve a dolgot ez nem volt meggyőző számomra
  • Slartibartfast #25
    Megnéztétek a linket, amit ajánl a cikk? (600ezer stb) A kimutatásben szereplö adatok szerint nem csak Bush javára voltak ordító eltérések, hanem Kerry javára is. Azt meg külön bírom, ahogy az összehasonlítást leírja az oldal, meg a cikk is:
    "14 ezer állampolgárból 9 676 volt szavazásra jogosult, közülük 77,5 százalék demokrata, 15 százalék pedig republikánus volt. Kerry azonban ennek ellenére itt is csak 1959 voksot kapott, míg Bushra 4433-an szavaztak"
    Bazze, most számoljam ki, hogy melyik hány százalék? OK, én is látom, hogy megfordult az arány, de kérem, ez olyan összehasonlítás, mintha azt mondaná, hogy a zöld határozottan pirosabb a kéknél.
    Amúgy meg az egész ködösítve van, hogy mindenki azt gondolja, az elektronikus berendezések hibásak. Pedig ez csak ilyen választási utó-anyázás. Le fogják zsírozni, hogy minden rendben volt, csak a Jeff kicsit csúsztatott a nyilatkozatnál.
    Szóval szerintem megint egy újabb összeesküvés-elmélet, hogy ne szeressék annyira Boosh-t, itthon is hányszor újraszámolták a szavazatokat, aztán nem találtak semmit.