SG.hu

Számítógépes és elektronikus szavazás szakértői szemmel

[Infinit] Az utóbbi években számos olyan esetről hallottunk, melyekben a számítógépes szavazórendszerek téves eredményeket produkáltak. Szavazatok tűntek el, vagy a leadott szavazatot egy másik jelöltnek írták jóvá.

A legutóbbi virginiai szavazásnál például kiderült, hogy az elektronikus rendszer nem vette számításba az egyik jelöltre leadott szavazatokat, sőt minden századik alkalommal le is vont egy voksot tőle. Indiana államban pedig az a megdöbbentő eset fordult elő, hogy egy 19 ezer lakosú szavazókörzet 5352 szavazójának nem kevesebb mint 144 ezer voksot sikerült leadnia az elektronikus rendszer segítségével.

Ezekre a problémákra nyilvánvalóságuk okán derülhetett fényt. A kisebb hibák nem biztos, hogy minden esetben napvilágra kerülnek. A számítógépes rendszerek sem csalhatatlanok, tévedhetetlenek, a szoftverek pedig szintén nem teljesen megbízhatóak.

A visszaélések lehetősége azonban még a programhibáknál is nagyobb aggodalomra ad okot. Általában a szavazóberendezéseket gyártó cégek biztonsági gyakorlatában is találni kivetnivalót. Mivel a választás rövid időn belül egyidejűleg zajlik le, a hibák utólagos orvoslására nincs mód. Vajon mi lenne a megoldás, ha kiderülne például, hogy a következő amerikai elnökválasztáskor hackertámadás érte a New York-i szavazatokat?

Az online szavazási rendszerek kényelmességük ellenére számos meghibásodásra és visszaélésre adnak módot. Sőt, a távolból történő szavazásnak megvannak a maga saját veszélyei is. A szavazófülkék például megfelelő biztonságot nyújtanak az erőszakkal kicsikart szavazatokkal szemben, a levélben vagy az interneten történő szavazás esetében azonban ez a biztonság elvész.

Az Egyesült Államokban sokan úgy gondolják, a fizikailag jelen lenni nem tudók szavazási lehetőségének biztonsága érdekében biztonsági kompromisszumokat lehet kötni. Az emberek előszeretettel élnek a kényelem adta lehetőségekkel. Kaliforniában például a szavazatok több mint egynegyede levélben érkezett.

A szavazás az Egyesült Államokban két okból is különösen nehéz. Először is a szavazók többféle dologra is szavaznak egyidejűleg. Másodszor, mindenki még aznap este meg akarja tudni a végeredményt. Olyan egyszerű szavazási rendszerekre van tehát szükség, amelyek még áramkimaradás esetén is működőképesek maradnak. A papír szavazócédulák biztosítják ezt. A szavazást elősegítő technológiának megbízhatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie. Ennek érdekében megoldás lehet, ha minden számítógépes szavazórendszer esetében papíron dokumentált revízióra is sor kerülne. A szavazópolgár leadná a voksát, majd a gép egy bizonylatot nyomtatna ki róla. Ugyanúgy, ahogy a pénzkiadó automata. A szavazó valódi voksát a bizonylat jelentené, amelyet a szavazóurnába kell bedobni. A hivatalos voksokat tehát a szavazóurna tartalmazná, az elektronikus rendszer jelentőségét pedig tulajdonképpen a gyors összeszámolhatóság lehetősége adná.

Természetesen ez a rendszer sem tökéletes, itt is előfordulnak bizonyos biztonsági hiányosságok (szavazati jogtól való megfosztás, a gépek és szavazóurnák eltömítése előre leadott voksokkal, a szavazók megfélemlítése, stb.) A számítógépes rendszerek nem képesek tökéletesen biztosítani a szavazás biztonságosságát, a papíron dokumentált revízióval kiegészített gépi megoldás révén azonban számos hiba- és visszaélési lehetőség válhatna kiküszöbölhetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #2
    Kattincson a szimpatikus fazon fejére!
  • [HUN]PAStheLoD #1
    mindenki el tud menni a szavazókörletbe, és ott egy ívet kitölt amit nem kéne borítékolni elég lenne egyből egy scannerbe rakni azt hadd mennyen..