Gyurkity Péter

Az egész világ figyeli az amerikai elnökválasztást

Az amerikai elnökválasztás közeledtével egyre több olyan oldalt találhatunk a világhálón, amelyek véleményt mondanak a választás résztvevőiről, illetve a választást körülvevő hercehurcáról.

A műholdas tévécsatornák és a világháló segítségével az egész világ felfokozott várakozással szemléli a választás előtt kialakuló esélyeket - és igyekszik azt valamilyen módon befolyásolni. Kiváló példa erre Etiópia, ahol ugyan a lakosság 90 százaléka a mindennapi megélhetés problémáival küzd, és nem engedheti meg magának a számítógépek jelentette luxust, mégis reménykednek, hogy az elnökválasztás számukra kedvező változásokat hoz majd.

"Ami Amerikában történik, mindannyiunkat életét befolyásolja" - válaszolt az újságírók kérdésére Girma Hagos, aki azon kiváltságosok közé tartozik, akik saját otthoni számítógéppel rendelkeznek Addisz-Abebában. Véleménye szerint John Kerry, a jelenlegi elnök demokrata kihívója több érdeklődést mutat majd Afrika problémái iránt.


Az Amerikán kívül élők nagy része a nyilvános televíziós vitákon keresztül kísérte figyelemmel a két fő jelölt küzdelmét, de a világhálón több szervezet is saját szavazást indított, ahol mindenki leadhatja voksát az általa legjobbnak vélt személy mellett. Az egyik ilyen kezdeményezés a oldalon indult, ahol némi gúnnyal ösztönzik a látogatót a szavazáson való részvételre: "Segítsünk az amerikaiaknak a következő elnök megválasztásában. Ők is rengeteget 'segítenek' más nemzetek problémáinak megoldásában."

A szavazás jelenlegi állása némi meglepetéssel szolgál, ugyanis az oldalon szavazók körében ifjabb George Bush, a jelenlegi elnök - mindössze 5 százalékos eredménnyel - labdába sem rúghat John Kerry 44 százaléka, illetve a független Ralph Nader 39 százalékos eredménye mellett. Az oldalon országok szerinti lebontásban is megtekinthetjük a szavazás eddigi állását.

A www.boycottbush.org azonban még ennél is továbbmegy, és a határozott Bush-ellenes hadjárat részeként az elnök kampányát támogató vállalatok termékeinek bojkottjára kéri a vásárlókat. Az elkövetkezendő hetekben számos európai városban alternatív szavazást tartanak: a kampány során Brüsszel, Ghent, London, Barcelona, Ibiza és Budapest lakosai fejthetik ki véleményüket voksaikkal.

A müncheni Süddeutsche Zeitung olvasói ugyanakkor tesztet tölthetnek ki, amelyből kiderül, hogy a republikánus, vagy a demokrata jelöltre hasonlítanak jobban, míg a Tagesspiegel online szavazásra hívja olvasóit. Egy humoros dán csapat ezzel egy időben elindította saját kampányát, amely a "Részegen Bush Ellen" nevet viseli - az elnök korábban felhagyott az alkoholtartalmú italok fogyasztásával, miután rájött, hogy túl sokat iszik. A kampány a detfalskested.dk/bush/en/ oldalon található, és a résztvevőknek minden egyes pint alkoholtartalmú ital elfogyasztását regisztrálniuk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Jah meg az Effbíáj is húzzon haza, saját portájukat söpörjék a !
  • sweech #13
    Ki nem szarja le hogy melyik kis görény nyer?
  • BlackRose #12
    He he, mondom én, hogy meglepetés lesz November 2-án,(persze nekem nem), a meglepetés meg ott lesz, hogy Kerry olyan 60% vs. 40% arányban fogja verni Bush-t, függetlenül a közvéleménykutatás fej-fej melleti adataira. Aki nem hiszi, az majd meglátja. Tehát felesleges itt a vita, hogy ha ez győz vagy az győz...
  • TeszteloPontHu #11
    Kerry magyar származású, ez nekünk nem feltétlen hátrány...
  • Yfel #10
    Szerintem Ralph Nader a legnormalisabb a harom jelolt kozott, kar, hogy semmi eselye nincs megnyerni a valasztast, pedig mindenki jobban jarna - meg az elnokjelolti TV vitakra sem hivtak meg ami szerintem pofatlansag... na mindegy

    Y
  • Emmegki #9
    #1 Csatlakozom, engem se érdekel. Semmi közünk sincs ehhez. Az meg hogy mikor vonjuk ki Irakból a csapatainkat, a magyar politikusokon múlik.
  • mireez #8
    hö?
  • szacsi #7
    áz. ugyanaz van ottan is, mint ami kórejába vót...

    amúgy lesz*rom az amikat, nagyképű puta banda, zsal...
  • RpPRO #6
    Kerry talan kivonna csapatait Kozel Keletrol es akkor a magyarok is hazajohetnenek abbol az ertelmetlen haborubol.
  • davos80 #5
    Amúgy nekünk tényleg tök mindegy...
    Nekis is sztem. bus csak egy bábu volt, kerri is az lesz ha nyer.