Gyurkity Péter

Egyre kevesebb női informatikus van

Egy amerikai tanulmány szerint az elmúlt húsz év alatt visszaesett a nők aránya a számítástechnikai területeken dolgozók között, jóllehet egyes szakmákban enyhe növekedés tapasztalható.

Az összehasonlító adatok felhívják a figyelmet arra, hogy 1983-ban az informatikával kapcsolatos elemzői, kutatói, programozói és tanári állások 30 százalékát nők töltötték be, míg 2002-ben ez az arány már csak 27,2 százalék volt. A csökkenést ugyanakkor némileg kárpótolta a természettudományok, valamint a mérnöki állások esetében megfigyelhető enyhe növekedés - tehát nem egyszerűen csökkenésről, hanem egyfajta súlypont-áthelyeződésről van szó.

Ezt a megfigyelést támasztja alá, hogy 1983-ban az Egyesült Államokban található munkahelyek 44 százalékát töltötték be nők, míg ez az arány húsz év alatt 47 százalékra emelkedett. A tudományos, a technológiai, valamint a mérnöki munkahelyek tekintetében a nők aránya egyes adatok szerint 16 százalékról 19 százalékra emelkedett, míg mások szerint 23 százalékról 26 százalékra - a különbség a szóban forgó munkahelyek eltérő értelmezésével és osztályozásával magyarázható. A női alkalmazottak arányának növekedése ennél is szembetűnőbb a természettudományok - különösen az orvostudomány - terén, ahol napjainkban a munkahelyek felét nők töltik be.

Az informatikában ugyanakkor ezzel ellentétes folyamat zajlott le. Amennyiben szigorúan az informatikával kapcsolatos munkahelyekre koncentrálunk (beleértve a kutatói, a fejlesztői, illetve a programozói állásokat) a csökkenés mindössze 1 százaléknyi, de egyes elemzők szerint már ez is aggodalomra ad okot - jóllehet a 29,9 százalékos arány jóval meghaladja a mérnöki állások esetében érvényes 14 százalékot.

Ez a folyamat azonban nem csak a női alkalmazottakra érvényes, hiszen a közelmúltban számos felmérés hívta fel a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban csökkent a kutatói állások, valamint a doktoranduszok száma. Ezen felmérések rávilágítanak arra, hogy a kutatások és fejlesztések terén egyértelmű visszaesés következett be, és a helyzet orvoslása érdekében határozott fellépést várnak a kormányzattól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #8
    viszont a számítástechnikához férfiak körében jellemző ismeretek szükségesek (gépszereléstől kezdve a programozáson át a monitorok cipeléséig - és hidd el, mindegyik előfordul)
  • nyanya #7
    Drága férfisovin lenedő vagy éppen már aktív IT-sek!
    Próbáljátok a témát átgondolni a tanulási képességek, a kombináló képességek, és nem utolsó sorban a kitartás szempontjából. Továbbá azon is el lehet tűnődni, hogy lassacsakán IT egyre inkább megfelel a távmunka követelményeinek. Továbbá, hogy egyes nőnemű lények jólva többet teljesítenek mint azok a férfiak akik oly büszkék magukra. Mivel az IT nem követel semmiféle kiugró fizikai jellemzőt, tudomásul lehet venni, hogy nem egyértelműen férfi szakma.
  • Raszkolnyikov #6
    Tudni mert azokon a helyeken alíg van lány! Van egy suli, abban a városban ahol én is tanulok, szóval ott a második éffolyam lány tagjait megszámolhatnám a két kezemen!!!
  • Raszkolnyikov #5
    Ha én lennék a világura, akkor minden suliban ahol van számtech tagozat nyitnék mellé még egy varrónőit is.
  • HUmanEmber41st #4
    Mindenki foglalkozzon, azzal, amihez ért.
    Ami nem megy, azt ne erőltessük...
  • Razgon #3
    Hasonló fordult meg az én fejemben is, csak csúnyább volt a kifejezés...
  • AL7 #2
    Nekem meg ez a vicc:
    - Honnan lehet tudni, hogy szőke nő használta utoljára a számítógépet?
    - Rúzsfoltok vannak a joystick-on...
  • _Vegeta_ #1
    Mikor meglattam a cikk cimet eloszor erre gondoltam: Ki a fraszt erdekel ? :D