Berta Sándor

Elektronikus adatcsere a német bíróságokon

Elsőként Németország egyik szövetségi tartományában lesznek elérhetők elektronikus úton is a bíróságok. A Legfelsőbb Bíróságon Herbert Mertin tartományi igazságügyminiszter jelentette be az új program elindítását.

A projekt célja az, hogy teljes hozzáférést biztosítson a Legfelsőbb Bíróság adataihoz - immár elektronikus úton is. A jövőben lehetőség lesz arra is, hogy például a törvényszék által kért iratokat és információkat akár már e-mailben is beküldhessék az al- és a felperesek, illetve az ügyvédek. Az elektronikus út ezzel korszerű alternatívájává válhat az olyan megszokott kommunikációs szolgáltatásoknak, mint a postai út és a telefax.

Herbert Mertin szerint a gyors adatátviteli technológiáknak köszönhetően az elektronikus út segítségével jelentős mértékben leegyszerűsödhetnek és felgyorsulhatnak a bírósági eljárások. A biztonságos adatátvitelről és az elektronikus dokumentumokhoz való hozzáférhetetlenségről egy minősített elektronikus aláírás, valamint egy e-mail-titkosítási eljárás gondoskodik.

A miniszter úgy véli ez még közel sem minden. Az internet segítségével az ügyvédek, a hivatalok és az érintett al- és felperesek egyaránt könnyen tájékozódhatnak a perek és eljárások pillanatnyi állásáról és elektronikus úton betekinthetnek az aktákba is. Ezáltal a legtöbb esetben már nincs szükség írásos vagy telefonos érdeklődésre sem. Ráadásul a világháló nonstop működik, így az ügyfeleknek nem kell igazodniuk a bíróságok nyitvatartási idejéhez sem.

A programot már 2003 közepén meghirdették, ám a megvalósítás csak az idén kezdődött meg. A rendszer kivitelezéséért a Microsoft, az S & L Netzwerktechnik és az EUREKA-FACH szövetség felel. Amennyiben a Rheinland-Pfalzi Legfelsőbb Bíróságon beválik a rendszer, a többi törvényszéken is bevezetik majd az elektronikus ügyintézést és adatcserét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!