Berta Sándor

Csökkenti IT-munkatársai számát a Shell

A Shell a tervek szerint az összesen 9300 IT-szakembere közül három esztendőn belül 2800 munkatársát akarja elbocsátani. A vállalatnak Nagy-Britanniában, Hollandiában és az Egyesült Államokban találhatók információ-technológiai részlegei.

A 2800 munkahely egyébként nem biztos, hogy teljes egészében megszűnik, lehet, hogy a Shell is csatlakozik ugyanis azokhoz a cégekhez, amelyek nyugat-európai vagy amerikai üzemeik számára új, kisebb működési, fenntartási és bérköltségű telephelyeket keresnek. Így könnyen elképzelhető, hogy a 2800 munkahelyet vagy egy részét áthelyezik Indiába és Malajziába. A vállalat szerint egy ilyen akcióval 850 millió dollárt takaríthatnának meg. A lépésre a Shell szerint azért van szükség, mert mindenképpen csökkenteni kell a költségeket, Indiában és Malajziában pedig jóval olcsóbba munkaerő, mint Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy az Egyesült Államokban.


Indiai ügyfélszolgálatos -
képzett, beszél angolul és olcsó
A konszern egyik szóvivője azt mondta, hogy a lépést az is indokolná, hogy a Shellnek szerződése van az IBM-mel és a Wipro nevű vállalkozással, mint partnercégekkel, akikkel már meg is állapodott néhány feladat átadásáról-átvételéről. A cég egyébként az elmúlt hetekben főleg a negatív értelemben került a lapok címoldalaira, mivel túlbecsülte a kőolaj-tartalékait és emiatt 2004-ben eddig már háromszor kellett módosítania az üzleti eredmény-előrejelzéseit. Ennek hatására csökkent a vállalat részvényeinek ára is. A konszern vezetői ugyanakkor azt remélik, hogy az elbocsátásoknak, illetve az áthelyezéseknek köszönhetően sikerül újra pozitív mérleget elérnie a világ harmadik legnagyobb olajipari konszernének.

Sajnos azonban ez még nem minden: idén márciusban ugyanis - összefüggésben az olajtartalékok hibás nagyságával - távoznia kellett Sir Philip Wattsnak, a konszern vezetőjének és Walter van der Vijer-nek, aki az olajmezők felkutatásáért és a termeléséért volt felelős. Ráadásul jelenleg is vizsgálat folyik a cég ellen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a kőolaj- és földgáz-tartalék adatok éveken át tartó feltételezett meghamisítása miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    telefonos melónál nem túlzottan számít hogy néz ki... de egyébként jól összefoglalták mért megy mindenki Indiába, egyet hagytak ki: mivel 12 orás eltolodás van amcsihoz képest, éjszakai pótlékot sem kell fizetni az átirányított hivások után, hisz amikor amcsiban éjszaka, indiában nappal van :)