Berta Sándor

A hazai IT-ipar erősítésére készül az orosz kormány

Erősíteni akarja információ-technológiai (IT) iparát Oroszország. Az orosz kormány ezt a célt úgy akarja megvalósítani, hogy új rendeleteket és törvényeket fognak elfogadni az orosz parlamentben.

Az orosz vezetők fontosnak tartják azt is, hogy az orosz információ-technológiai vállalatok a nemzetközi piacon is erős konkurenseivé tudjanak válni a külföldi IT-cégeknek. Eddig Oroszországot a fura ellentmondások jellemezték. Bár nagyon sok a jól képzett IT-szakember és matematikus, a technológiai exportot nagyon szigorúan ellenőrizték. Mindez az amerikai Stanford Egyetemen tartott Orosz Technológiai Fórum nevű rendezvény keretében hangzott el. Ellenpéldaként a részt vevők a Kaspersky Labs nevű neves biztonságtechnikai vállalatot említették.

Mindez azonban már a múlt és egyre több olyan virágzó céget szeretnének látni Oroszországban, mint a Kaspersky Labs. Ezért áldozatokra is hajlandók, így például az állami kutatóintézetek a jövőben magánszemélyeknek is továbbadhatják a szabadalmaikat, később pedig ezeket a felhasználók pénzzé is tehetik. A másik kritika az volt, hogy a legtöbb orosz vállalatnál még mindig nem tartják elég fontosnak a marketinget és a menedzsmentet.

A változások szelét jelzi például az IBS Group nevű orosz programozó-szolgáltatásokat nyújtó vállalkozás esete, amely már az anyaországon kívülről is fogad el megbízásokat. Az ügyfelei közé tartozik - többek között - az IBM és a Dell. Szintén a változásokat mutatja, hogy egyre több IT-nagyvállalat állít munkába orosz alkalmazottakat, vagy fektet be Oroszországban. Az Intel például egy vezeték nélküli technológiákat kutató laboratóriumot létesített az egykori Szovjetunióban, míg a Sun Microsystems orosz szoftverfejlesztőket foglalkoztat és helyi cégekbe fektet be. Az orosz Russoft szövetség pedig jelenleg is azon dolgozik, hogy főleg német megrendelőkkel állapodjon meg programozási feladatokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    hmm érdekes.. :D
  • [HUN]PAStheLoD #1
    hajrá :]