Berta Sándor

A videojátékok javítják a sebészek ügyességét?

Kevesebb hibát ejtenek a műtétek során és gyorsabbak a videojátékokat játszó sebészek az ilyen "kiegészítő tevékenységet" nem végző kollégáiknál.

Már eddig is tanulmányok egész sora próbálta meg bebizonyítani, hogy a videojátékoknak több a pozitív, mint a negatív hatása. Így például növelik a reflexet és a koordinációs képességet, gyorsul a reakcióidő és javul a stresszhelyzetek kezelése is. Az utóbbi igen csak jól jöhet, ha például a műtéteknél komplikációk lépnek fel. A Beth Israel Medical Center és az iowai állami egyetem által közösen készített tanulmány még egy lépéssel tovább ment. A felmérés végeredménye szerint ugyanis azok a sebészek, akik videojátékokkal játszanak, jóval pontosabbak és gyorsabbak, valamint korrektebbek kollégáiknál.

Az ABC News beszámolójából kiderült: a főleg a laparoszkópiát használó sebészek körében végzett vizsgálatok azzal az eredménnyel zárultak, hogy azok az orvosok, akik hetente legalább 3 órát töltenek a játékkonzolok előtt 37 százalékkal kevesebb hibát vétenek a műtétek közben. A "játékos" sebészek ráadásul még gyorsabbak is, átlagosan nekik 27 százalékkal kevesebb ideig tart egy-egy operáció. Erre egyik legjobb példa talán a laparoszkópia, amelynek segítéségével optikai eszközöket és kisebb műszereket vezetnek be a testbe, ezáltal szükségtelenné válik a hasfal felnyitása és rövidebb lesz a kórházban eltöltött idő is.

A tanulmány készítésekor összesen 33 orvost, valamint több asszisztenst figyeltek meg 2003 májusa és augusztusa között. Dr. James Rosser, a Beth Israel Medical Center orvosa számára nem zárult meglepő eredménnyel a felmérés. Szerinte ugyanis a laparoszkópiánál nagyon finoman, óvatosan kell kezelni-irányítani a műszereket és pontosan a célfelülethez kell kormányozni őket. Éppen úgy, mint a játékok esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sztavrosz2 #13
    Néhány XIX. kerületi SZTK fogorvosnak szerintem nem Doomozni, meg Quakelni kellene, mert akkor nem úgy tömnének fogat, ahogy... :-(
  • CAD #11
    Hehe, te mi a francrol beszelesz baratom ;>
  • sniper #10
    "A sebész másképpen való formába tartása nagyságrendekkel többe kerül"
    Hat igen, egy baratno joval tobbet fogyaszt. :D
  • Mice #9
    kívánom hogy légy egyszer ilyen orvos (csak legfeljebb katonai részlegen) és kapd parancsba, hogy labdázzál :) megnéznélek az első pár nap után
  • Cat #8
    ezt a hírt tv2 hiradoban is leadták :)
  • CAD #6
    Ha a muszerrel foglalkozna a jatek ideje alatt, akkor megnagyobb lenne a javulas.

    Es ezt most nem azert mondtam, hogy nejatszanak, csak arra szerettem volna ravilagiatni, hogy ha egy melluszo pl valamivel jobban fog teljesiteni versenyeken ha ket verseny kozott gyorsuszik, viszont ha a ket verseny kozott meluszott volna akkor valszeg megjobban.

    Ergo ez a cikk egy trivialitas, mellette viszont pont ezert baromsag, ilyen alapon egy tollhegyen megprobalhatott volna egyensulyozni egy kis - par mm-s - labdat stb.
  • papabear #4
    Akkor hálapénz helyett vigyél nekik psx-et néhány játékkal... :o) (Bár azt nehéz lesz a zsebükbe csúsztatni...)
  • Csudri #3
    a talán és a végeznék közül kimaradt egy NEM
  • Csudri #2
    (csak a cikk címét olvastam)
    Akkor a fehérvéri Szt. György korházban dolgozók közül is néhány sebész nyomathatna játékokat és akkor talán végeznék olyan szarul a munkájukat!

    Egy felháborodott beteg családtagja
  • horbykeee #1
    végre vmi jó hír,ezt meg kell mutatnom Mutter-nak...