Rónai György

A Symantec a biztonsági szoftverek Microsoftja akar lenni

Az internet-biztonsági szoftvereiről ismert Symantec Corporation úgy gondolja, hogy még nagyobb szerepet kaphat a piacon, ha beszáll a céges adatmentés és -visszanyerés területére is. Az új LiveState Recovery szoftverrel könnyen, és gyorsan menthetünk, vagy állíthatunk vissza sérült állományokat akár szervereken, vagy az otthoni gépünkön is.

A Symantec nemrég felvásárolta a PowerQuest céget és annak a V2i Protector nevű technológiáját. Ezt frissítve és újramárkázva dobja most piacra a LiveState Recovery szoftvert, amely októberben kapásból három verzióban kerül a polcokra. Az Advanced Server 3.0 lesz a legkomplexebb változat, részletes menedzsment felülettel és speciális beállításokkal. Az ára 1194 dollár, vagyis csaknem 250 ezer forint lesz. A közepes verzió a Standard Server 3.0 lesz, 835 dollárért, a legkisebb pedig a Desktop 3.0, 70 dollárért, vagyis nagyjából 15 ezer forintért. Utóbbi verzió a Windows System Restore funkciójához hasonlóan működik majd, és a teljes adatállományunkról pillanatnyi képeket tud majd készíteni, később bármikor visszaállítva az esetlegesen meghibásodott részeket.

Craig Steiger, a Marathon Oil IT specialistája a Symantecet támogatva elmondta, hogy "a monitorozás ellenére valami mindig bemászhat". A szoftver alkalmazásával instabilitás esetén bármikor visszaállíthatják a gépek állapotát egy korábbi működő verzióra. Elmondása szerint azért hasznos az új szoftver, mert viszonylag kis erőforrásigénnyel fut a háttérben, egyfolytában figyelve a változásokat. Rob Enderle, az Enderle Group IT cég feje hozzátette, hogy a biztonsági cég az új termékek révén teljes körű szolgáltatóvá növi ki magát, a vírusirtástól egészen az adatmentésig. "A Symantec valóban a biztonsági szoftverek Microsoftjává akar válni."

Természetesen ezek az adatmentő és visszaállító programok csak a legfrissebb termékek a Symantec portfoliójában. Idén a cég már felvásárolta az ON Technologyt is, így különféle menedzsment szolgáltatásokkal bővítve saját termékeit. Ilyen a szeptemberben bevezetett Brightmail vagy a TurnTide spamszűrő program is. Enrique Salem, a Symantec hálózatbiztonsági szakembere és a Brightmail ex-elnöke szerint a biztonsági, hálózati, és rendszermenedzsment fogalmak egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A Symantec egyben felturbósítja szolgáltató, és tanácsadó részlegeit is, amelyek eddig mindössze 2%-át tették ki bevételeinek. Folyamatban van a Liric Associates és az @Stake felvásárlása is, így egyre több biztonsági konzultánsa lesz a cégnek, ahonnan begyűjthet ide vonatkozó információkat. Idén az első pénzügyi negyedévben a Symantec bevételei 42%-kal nőttek, ami így már 557 millió dollárt jelent. A céges biztonsági termékek eladásai 24%-kal, a szolgáltatások pedig 14%-kal gyarapodtak.

A jövőben a cég még több funkcionalitást akar egy termékben, így például a Symantec Gateway Security szoftver következő verziójába már VPN-t, tűzfalat, antivírust, behatolás-megelőzést és -felismerést, tartalomszűrést és anti-spam technológiát is integrálank. Salem szerint a támadások mennyiségének, és komplexitásának növekvésével az igény is egyre nő az integrált biztonsági megoldások iránt.

A cég termék-útitervében egy új antispam router verzió is szerepel, amely jövő év elején jelenik meg, a Brightmail antispam szolgáltatás következő verziója pedig várhatóan 2005 közepén érkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #19
    "A Symantec a biztonsági szoftverek Microsoftja akar lenni"

    Mar az: bazi nagy az eroforras igenye es nem mukodik megbizhatoan!!!!
  • [HUN]PAStheLoD #18
    pff symantek ? hát az ő döntése .. eddig se vettem semmit , ezután se fogok :/
  • Sityi #17
    "Egyre többen akarják a javunkat."
    _Nehogy odaadjuk nekik!!!_
  • lola #16
    Kb. olyan ez a névvel, mint a Lauda légitársaság...
  • lola #15
    Azért az ő képe, mert ő közismert, és a régi fény alapján próbálják reklámozni.
  • Piscator #14
    Az új LiveState Recovery szoftverrel könnyen, és gyorsan menthetünk, vagy állíthatunk vissza sérült állományokat akár szervereken, vagy az otthoni gépünkön is.
    Ad1. Erre létezik tucatnyi cég, megoldás, bár fikázták, de példának a Kürt kft.
    Ad2. Igazi adatmentés nem a házilagos, szoftveres játszadozásról szól, itt nem adok hely programoknak. Lásd: kürt kft.
    Ha meg mégis szoftos az adatvesztés, szintén van tucatnyi program erre.

    még valami: a Meh gépein évekig Norton (corp.ed.) ment, a kellő biztonsággal, lásd I love you, meg más híres fertőzések-> pár minisztérium leállt kis időre számítógépügyileg.
  • Piscator #13
    "ha "újjlenyomatot" vizsgál, elég ha a vírnyák folyamatosan, de kicsit változtatja magát. És láthatatlan marad.)"
    És föltaláltad a spanyolviaszt, és tényleg hülye felvetésed.
    Eszembe jutott; ez a poliform virus.
    Annyira az elv nem hülye, de már a szájmantekh is ismer párat. Meg ott van a "csodás" bloodhundjuk, ismeretlen kártevőket probál pusztító jellegű rutin alapján szűrni.

    Meg ott van a csodás Symantec fax, amit mindehez mellékelnek, reklámoznak.:)
  • Piscator #12
    Tényleg nagyot zuhant a norton művek...ami régen krém volt, most legjobb esetben egy a többi cég terméke között.
    Kövezzétek meg az embert, de csomóan olyanok, mint itt én, hogy ha 1 cég túl mammut lesz, (ráadásul közben nem annyira kiugró termékei vannak), akkor nem szeressük őket.
    A cikk címe áttélelesen is helytálló.
    Olyan nagy pofájú a szájmmantek.
    Azt hittem, Peter Norton vezeti a céget. Már nem? Akkor miért ő díszeleg a dobozokon?
  • mechorg #11
    Ja-ja-ja, mikor megemlítettem ismerősöknek a Linuxot, azt sem tudták, hogy eszik vagy isszák...
  • Razgon #10
    A Symantec-nél rosszabb vírusirtót elképzelni sem lehet. Zabálja az erősforrást, stb.

    Egyszer kipróbáltam a Corporate Editiont- nagyon gyorsan le is szedtem.