Gege

A VeriSign hibás tanúsítványa kiütötte a Nortont

A Symantec a VeriSignt hibáztatta, miután számos Norton AntiVirus-felhasználótól érkezett panasz, hogy a szoftverfrissítés letöltése után gépük lelassult és instabillá vált.

Úgy tűnik, hogy a VeriSign lejárt tanúsítványai nem csupán ártalmatlan hibaüzenet jelentenek; jóval több problémát okoztak azon felhasználóknak, akik biztonságos weboldalakat kívántak megtekinteni.

A hiba miatt a Symantec support fórumának oldalaira nagyszámú dühös üzenet érkezett. A felhasználók többsége úgy döntött: dobják a Norton AntiVirust. A Norton termékeit használók közül többen jelezték, hogy múlthéten a legújabb vírusdefiníciós fájlok letöltése után PC-jük lefagyott, illetve jelentősen lelassult. Maga a Symantec a következő jelentést adta ki: "2004. január 7. után a számítógép lelassulhat, továbbá a Microsoft Word és Excel nem fog elindulni."

A Symantec állítása szerint azonban a hibát nem a Norton AntiVirus okozza. A Kalifornia állambeli Cupertinóban székelő Symantec weboldalán azt a közlemény olvasható, mely szerint a problémát "valószínűleg a VeriSign okozta, mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy a Windowst futtató kliensektől szokatlanul nagy számú CRL-kérelem (certificate revocation list, érvénytelen tanúsítványok listája) érkezett január 7 és 8 között. A forgalomnövekedés eredményeképpen a VeriSign CRL-szervere csak időszakosan volt elérhető."

A Symantec gyorsjavítást adott ki a probléma elhárítására: a javításban a felhasználó az Internet Explorerben kikapcsolhatja a kiadó fél tanúsítvány-visszavonásának ellenőrzését.

A VeriSign által a hibával kapcsolatban kiadott közleményében úgy nyilatkozik, hogy már 2001 óta folyamatosan fejlesztik a felhasználók tájékoztatását, és minden a hírlevelekben felhívják a felhasználók figyelmét a tanúsítványok lejártának időpontjára, illetve új Certificate Authority (CA) beszerzésének módozataira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #12
    Azért azt a tanusítványt sem vesztegetik ingyen, sokszáz dollár / év.
  • Yfel #10
    A 2003-al nem volt bajom azon kívül, hogy rengeteg dolgot nem talált meg amint az AVG simán felismer.

    A userrel pedig nem hinném, hogy baj lenne ebben az esetben ha a Norton automatikusan tölti le a frissítést ami problémát okoz a gépben.

    Y
  • Darth Sith #8
    lehete hogy akkor elkéne cserélnem a nortont.. :D
  • mittu #5
    akarom mondani jobb
  • mittu #4
    én pedig fel sem tettem :) Jó a 2002 is...
  • Yfel #3
    Igy jartak... orulok, hogy a 2003-as valtozat utan lecsereltem a Nortont mert elegem lett belole :o)

    Y
  • Darth Sith #2
    no comment...
  • Geeryy #1
    érdekes...