Gyurkity Péter

A Symantec támogatja a kínai kormány internet-szabályozását?

A Symantec trójai vírusként azonosítja azt a programot, amely lehetővé teszi a kínai internetezők számára, hogy a kormányzat által blokkolt weboldalakat is bármikor megtekintsék.

A Freegate nevű szoftver a proxy szerverek segítségével megkerüli a blokkoló mechanizmust, így a felhasználók újra látogathatják a kormányzat által letiltott oldalakat. A programot fejlesztő Dynamic Internet Technology adatai szerint jelenleg mintegy 200 ezer felhasználó veszi igénybe a szoftver szolgáltatásait - a Norton Antivirus adatbázisának frissítése azonban trójai vírusként azonosítja a programot, és eltávolítja a rendszerből. A felhasználók kizárólag a vírusirtó kikapcsolásával előzhetik meg a problémát, ami nyilvánvalóan nem megnyugtató megoldás.

A Symantec kínai részlegének szóvivője elismerte, hogy a vírusirtó trójaiként azonosítja a programot, de nem szolgált magyarázattal a különös meghatározásra. A magyarázat elmaradása természetesen találgatásokra adott okot, és egyesek úgy vélik, hogy a Symantec tudatosan támogatja a kínai kormányzat programját, amely korlátozza a világháló használatát. Szakértők emlékeztetnek arra, hogy nem ez lenne az első eset, amikor egyes vírusirtó cégek az indokoltnál szorosabb együttműködést folytatnak a kínai kormánnyal.

Ezen cégek általában hét lakat alatt őrzik az egyes vírusok mintapéldányait, és nem szívesen árulnak el információkat az ártalmatlanná tett, vagy nemrég felbukkant kártevőkről. Évekkel ezelőtt azonban néhány cég megállapodást kötött Kínával, és átadtak egyes mintapéldányokat, ami hatalmas felháborodást váltott ki a világhálón, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a vírusirtó cégek a hatalmas piac reményében tettek különleges engedményt az ázsiai óriásnak. Azt sajnos még nem tudjuk, hogy a Symantec adatbázis-frissítése egyszerű hiba volt, vagy netán része egy újabb megállapodásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #7
    Le kell cserélni!!
    Norton doktor anno nagyot alkotott, korszakosat, de már a múlt, nekem a Symantec egy majdnem mamut cégnek látszik, náluk is a látványra alapoznak, de így felszínessé válik a többi része.
    Nem a kormány támogatja a kft-t?
    A virusbuster magyar, kicsi, hatékony, megfizethető.
    Majd egyszer legálisan fogom használni. Most csak trialban megy.

    arty:_ bocs, de itt nem egy warez, serial kategoriába eső alkalmazásról értekezel? Mert volt már egyszer, hogy ártatlan bociszemű keygen trójait rejtett.
  • arty #6
    a symantec a saját keygenjét is trojainak azonositotta :D

    aki vett symantec terméket, az most szégyellje magát ;)
  • Razgon #5
    Ha valakinek annyi esze van, használjon Symantec Vírusirtót. Szerintem nagyon kaki. Az AVP sokkal jobb, és még ingyenes is.
  • Mice #4
    nem baj majd vesznek virus bustert :) gogogo symantec
  • lola #3
    Nekem semmi, mert gagyit nem használok.
  • ReTeK #2
    miért mi bajod velük ?
  • lola #1
    LOL! A gagyi Symantec-en kívül léteznek sokkal jobb megoldások!