Rónai György

Az X700XT már új chipverzióval jön

Noha a RADEON X700PRO grafikus processzorok máris a piacon vannak, az ATI-nak egy új X700 VPU-t is ki kellett fejlesztenie ahhoz, hogy megfelelő kihozatallal, nagy mennyiségben is tudjon X700XT-ket szállítani. Az A2 revíziós chipek közül már jóval több lesz képes 475 MHz-en, vagy még magasabb frekvencián üzemelni.

A chipgyártó cégek bevett szokása, hogy a gyártás folyamán több verziót is bevezetnek egy-egy chipsorozaton belül. Általában az A0 verzióból kerülnek ki a tesztpéldányok, míg az A1 az első, amely piaci forgalomban is megjelenik. Az A2-es verziókat akkor vezetik be, ha például az A1-es chipekből túl nagy a selejtarány, vagyis túl kevés képes az adott, magasabb frekvencián működni.

 

RADEON X700 XT

RADEON X700 PRO

RADEON X700

Órajel

475 MHz

420 MHz

400 MHz

Pixel futószalagok

8

8

8

Vertex futószalagok

6

6

6

Memóriatípus

GDDR3

DDR?

DDR?

Memóriaméret

128 MB

256 MB

128 MB

Memória-órajel

1050 MHz

864 MHz

700 MHz

Memóriabusz

128 bit

128 bit

128 bit

Ajánlott ár dollárban

199

199

149


Az A2-es verziójú X700 VPU-k tehát stabilizálni fogják a kihozatali arányt, így a "futószalagról lepotyogó" VPU-k közül sokkal több lesz majd képes 475, vagy még több MHz-en működni, tehát sokkal több lesz alkalmas arra, hogy az X700 és X700PRO kártyák helyett az X700XT kártyákra kerüljön. Az X700PRO VPU-kat az ATI már szállítja a kártyagyártók felé, és a legtöbb gyártó már meg is kezdte ezen kártyák gyártását.


Az X700 grafikus processzor (RV410) 0,11 mikronos technológiával készül a TSMC gyárában. A 110 millió tranzisztor 8 pixel és 6 vertex futószalagot takar, és hordozza mindazt a tudást, ami egy X800-as kártyát is jellemez. Így ezek a kártyák jóval többre képesek, mint az eddigi mainstream megoldások. Valójában még a korábbi high-end 9800-as kártyáknál is gyorsabbak, de persze az ATI nem fog konkurenciát állítani a saját AGP-s termékeinek, így az X700 sorozat csak PCI Express interfészre jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #33
    Azért én kíváncsi lennék valós teszteredményekre is (értsd: játékok tesztjeire). A plusz tápcsati azért mégiscsak igénytelen megoldás.
  • dez #32
    nagyobb
  • dez #31
    Ezen, és a következő oldalon lévő teszteredmények azt mutatják, hogy a mai kártyáknál is kijön már a PCI-Express nagyon sávszélessége, abban az esetben, ha a textúrák egy részét már a main ramból kell venni, vagy vissza kell írni valamit oda.
  • dez #30
    (Mármint renderelés közbeni textúra-olvasásra.)
  • dez #29
    Renderelés közbeni textúrára kevés, de vertexekre elég. A GPU-t általános kiegészítő koprociként használó megoldásokhoz meg ugye kell a visszirányú sávszél. A tápellátás viszont megoldható egy plusz tápcsatival, ebből nem csináltak eddig sem gondot a gyártók. :)
  • TeszteloPontHu #28
    PCI-E sávszélessége azért nincs kihasználva, mert még ez is kevés arra, amire már az AGP-t is erőltették: a textúra a rendszermemóriában van, és onnan éri el a videokártya. Ehhez túl lassú volt az AGP és a PCI-E is az. Ezért pakolnak rengeteg RAM-ot a videokártyákra, a PCI-E változatokra is.
    Egy ok miatt van rá mégis szükség: a tápellátás miatt. Itt valóban kevés az AGP.
  • RpPRO #27
    Sajnalatos, h a kartyak teljesitmenyet kasztraljak 128 bites memoriavezerlovel a piaci szegmentacio miatt...
  • dez #26
    A DX10-ben kibővített virtualizálás lesz, a mostani AGP-textúrázáshoz hasonlóan, de még fejlettebben fogják kezelni a vertex-adatokat is: ami épp nem kell, az ki lesz lapozva a fő memóriába (amiből jóval több lesz, mint most - részben az árkartell letörése, részben a technólógia fejlődése révén) és/vagy vinyóra, így egész városokat lehet majd megjeleníteni a programozó szempontjából egyszerűen (nem neki kell kezelni a memória-túllépést). Ehhez valószínűleg nagy ságszélesség kell a graf-kártya és a gép között... És úgy tűnik, egyéb feladatokat is átadnak a CPU-tól a GPU-nak, mert a párhuzamos felépítése miatt bizonyos faladatokat jóval hatékonyabban tud megvalósítani. Itt kimondottan szűk keresztmetszet az AGP 1x-es GPU->gép irányú sávszélessége
  • muerte2 #25
    tudod egy pár éve hasonlóan gondolkodott sok emberke a 800Mhz-s FSB-ről, aztán nézd csak meg az új alaplapokat, nem ritka az 1000Mhz-s FSB sem. Annyiban igazad van, hogy nem az AGP, hanem a sima PCI lecserélése lett volna időszrűbb, de talán így egy kalap alá vonják az egészet. Egyébként honnan tudod, hogy 5-10év? Egyáltalán honnan tudod, hogy 3év múlva nem lessz olyan mértékű változás hogy a legtöbb eddig megszokot dolgot el lehet felejteni. Tudod egy évvel ezelőtt rengetegen hangoztatták, hogy minek a 256Mb a vidkártyára, elég a 128, meg nem kell annyi a textúráknak, stb, ahhoz képest most nem sokallnám a 512Mb-ot sem a videókarin, legalább azt sem a system mem-ből eszi le. Hidd el, hogy ki lesz használva a PCI-E, csak várj gy kicsit.
  • PeeTeR #24
    faszomat a PCI Expressbe