Rónai György

Kivonul a piacról a RADEON 9200 és a GeForce FX 5200

Mindkét vezető videokártya gyártó csökkentette a TSMC és az UMC felé kimenő rendeléseit ezekre a chipekre, ami arra enged következtetni, hogy hamarosan nagyobb teljesítményű megoldások dolgozhatnak majd a belépő szintű számítógépekben is.

A DigiTimes értesülései szerint az nVIDIA 66%-kal csökkentette a GeForce FX 5200 megrendeléseit a TSMC-nél, és ezzel párhuzamosan az ATI is kevesebb RADEON 9200 chipet rendel már az UMC-től. A lépést egyes helyeken azzal magyarázzák, hogy az egyre népszerűbb i915G chipkészletek integrált Intel grafikus vezérlője szorítja ki a piacról ezeket a termékeket. Ez a feltételezés azonban nem biztos, hogy megállja a helyét, hiszen mindkét grafikus chip gyártónak negyedévről negyedévre növekedett a bevétele ebben a szegmensben is, tehát elméletileg nem áll érdekükben elengedni a vásárlóik egy részét.

A másik valószínűbb magyarázat az, hogy a belépő szintű piacon is igény mutatkozik némileg nagyobb teljesítményű megoldásokra, így tehát a 9200/5200 párost a RADEON 9550/9600SE, és a GeForce FX 5500/5700LE válthatják le. Ezt a lépést igazolja az is, hogy hamarosan mindkét cégnek több új középkategóriás terméke jelenik meg a jelenlegi AGP8X és a PCI Express x16 interfészre is, amelyek révén az említett középkategóriás termékek automatikusan visszaszorulnak majd a low-end szegmensbe.

Az ATI részéről hamarosan már meg is jelenik az RV410 kódnevű grafikus chip, az nVIDIA háza tájáról pedig valamivel később ugyan, de ugyancsak érkeznek az NV44 és az NV41/43 chipek, amelyek a mainstream, és a low-end szegmens videokártyáinak alapjait képezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #6
    Ez olyan lesz mint a HTX meg a LOÁL :)
  • Ligend #5
    Lehet egy kerdesem? Mi az a "detiál" ? Detail-rol mar hallottam, de azt nem igy "forditanam" magyarra... :-)
  • Loud #4
    Hát a Radeon 9550-ről és a 9600se-ről annyit, hogy mindkettő van itthon és egyik sem nyújt olyan észvesztő teljesítményt. Pontosan a Radeon 9600se-ről tudom,hogy kb 400-500 ponttal jobb mint az 5200 3dmark03-ban szal ezek a kártyák sem lesznek akkora megváltások, mint ahogy elsőre tűnnek.
  • Herkulles #3
    5200 jó mindenre, kivátel a mostani legjobb gamék max detiálon való futtatására...
  • Pheel #2
    Én dícsérem az FX5200-at. Teljesen jó belépő szintű kártya, ráadásul passzív hűtéssel is elmegy. Persze nem én használom, de irodai-kis játék célokra ideális.
  • pip #1
    egyreszt ideje volt, mert mar csoppet regi arhitektura a 9200 (jol szamolom, kb 4 evet lehuzott kulonbozo nevek alatt futva???). Az 5200-ert meg annyira sem kar, eddig senkit nem hallottam dicserni ezt a kartyat.

    Masreszt meg az lesz, hogy a kovetkezo generacios belepokartyak is gyengek lesznek es mintha latnam, a letuno modelleknel tobbet kell majd fizetni ertuk :(