Rónai György

Megjelent az ATI THEATER 550 PRO

Az ATI Technologies bejelentette legújabb multimédiás processzorát, amely a TV és video célhardverekben fog szolgálni. Az chip többféle kiszerelésben relatíve alacsony áron kínál majd új, jó minőségű megjelenítési lehetőségeket.

A THEATER 550 PRO videoprocesszor új generációs, 12 bites videó dekódolással, NTSC és PAL esetén fejlett 3D filterezésre és 5-line 2D filterezésre is képes. A különlegesen jó minőségű videó mellett új lehetőségeket is hoz a PC-s multimédia világába. Ilyen például a fejlett zajszűrés és a digitális IF demoduláció, amelyek révén feleslegessé válnak különféle drága, extra megoldások.

Az újdonság támogatja szinte a világ összes audio szabványát, és PCI Express x1, valamint hagyományos PCI interfészes kártyaként is kapható lesz. Így a felhasználók szinte minden féle-fajta gépbe be tudják majd tenni, és az OEM PC gyártóknak is igen nagy szabadságot biztosít. "A THEATER 550 PRO bevezetésével az ATI jól demonstrálja a DTV-s piacon elért sikereit. Az újdonság reformálja majd a PC-k világát, egy teljesen új szintre emelve a videózás minőségét." mondta el Rick Bergman.



Ha házimozit, vagy netán notebook PC-t építünk, az új THEATER chip rengeteg előnyt jelent majd, mind minőségét, és funkcionalitását tekintve is. Alacsony fogyasztás mellett nincs szüksége még hűtőbordára sem, így egy ilyen low-profile kártya SFF PC-kbe és notebookokba is passzol majd. Az ATI szerint ezáltal versenyképesebb termék lesz bármely eddig megjelent hasonló megoldásnál.

A chip köré épülő kártyákon lesz FM rádió és különféle videó bemenetek. Az ATI elmondása szerint lényegében egy PCI/PCI-Express TV kártyáról van szó, amely különféle kimeneti és egyéb formátumokat is támogat. A kártya lényege azonban nem igazán a lejátszás, hanem inkább a tömörítés és a filterezés. A kimenetekre akár hardveresen tömörített MPEG2, vagy nyers videofolyamot is ki tud vinni, tehát univerzális megoldásról van szó, amely bármilyen mellette dolgozó VPU-val kompatibilis lesz. A chip a jövőben valószínűleg az AIW kártyákon is megjelenik, azonban a cég szerint ehhez még meg kell oldják a SECAM támogatást is.

ATI THEATER 550 PRO chip köré épülő termékeket több gyártótól is láthatunk majd. Többek között a Gigabyte, az Info-Tek Corp., a Microstar International, a Sapphire Technology, a Tul Corporation, és a YUAN High-Tech Development is bejelentette, hogy épít majd ilyen kártyákat. Rajtuk kívül a notebook gyártó Acer (AXIOM interfésszel), és egyéb forrásgyártók, úgymint a Compal Electronics, a Quanta, és a Wistron is alkalmazza majd a chipet.

Az új chip mintapéldányai máris rendelkezésre állnak, és az ATI már a tömeggyártásukat készíti elő. Ennek megfelelően a THEATER 550 PRO termékek várhatóan még idén megjelennek, nagyjából 99 dollár körüli áron (20 ezer forint).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!