Rónai György

Jönnek az R430 és RV410 grafikus processzorok

Az ATI Technologies és a TSMC már készülődik az újabb technológiaváltásra. Mint azt már megszokhattuk, a cég sosem a zászlóshajóin teszteli az új gyártási megoldásokat, ennek megfelelően most is az új csúcskártyák megjelenése után jönnek a technológiai újdonságokat is felvonultató kártyák.

Az új chipek várhatóan olcsóbban előállíthatóak lesznek, és egyben nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek majd, mint az X800 család nemrég megjelent tagjai. A DigiTimes értesülései szerint az R430 és az RV410 chipek gyártása még ebben a negyedévben beindul. Várhatóan mindkét chip hasonló felépítésű lesz az R420/423 chipekhez, és mindkettőben lesz natív PCI Express támogatás is.


MSI RADEON X600 XT

Az ATI Technologies tipikusan az "R" sorozatú chipjeit teszi a high-end, és a felső-középkategóriás termékeibe, az "RV" jelölésűeket pedig a középkategóriás, és a belépő szintű termékekbe. A jelenlegi R430 elnevezés tehát azt sugallja, hogy ezúttal a csúcskategóriába is terveznek újdonságot bevezetni, noha a számozásból ítélve a mostani X800-akhoz képest azért nagy eltérés nem lesz. Az új R430 sokkal inkább valami olyasmi lesz, mint tavaly a 9800XT (R360), ami a 9700PRO (R300) javított változatának (9800PRO / R350) a tovább turbózott módosulata, azonban ezúttal már új gyártástechnológiával is ötvözik majd.

A RADEON X300 család alapját képező chipeket ugyancsak a TSMC 0,11 mikronos technológiájával kezdik meg gyártani, és a nagy testvérek 8-12-16 vezetékével szemben várhatóan 4-8 pixel futószalag lesz benne. Az ATI-hoz hasonlóan az nVIDIA is ilyen chipek piacra dobására készül, azonban egyelőre csak annyit tudni, hogy valamikor a második félév folyamán láthatnak napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #4
    prohardveren nem ezt teszteltek?

    hajol tudom, az atinal a csucson kivul SEMMI elorelepes nincs, a 9800as szeria kerul a kozepkategoriaba...
  • grebber #3
    MSI RADEON X600 XT erről nincs valami tesz még vagy hogy mit tud???????
  • Tiby #2
    Ati az isten
  • Punkerwork #1
    szal áttérnek az X-es családra