Rónai György

PCI Express Intel és ATI termékek egy csomagban

Az Intel és az ATI Technologies várhatóan közös marketing kampányba kezd, az új PCI Express x16 interfész elterjesztésére. A közeljövőben olcsóbban, egy csomagban vásárolhatunk majd Intel i925X vagy i915P alaplapokat, BBA RADEON X600 PCI Express videokártyákkal.

A DigiTimes értesülései szerint az Intel a saját i925X és i915P chipkészletes alaplapjaihoz fogja csomagolni a Built By ATI (vagyis az ATI saját márkaneve alatt forgalomba hozott) RADEON X600 sorozatú videokártyáit. Egy ilyen csomag átlagosan 20-30 dollárral, vagyis nagyjából 4-6 ezer forinttal lesz olcsóbb, mintha az ember külön-külön megvenné az alaplapot és a videokártyát.


ATI Radeon X600 XT

A kampányt "Driving Change" néven vezetik be 2004. augusztus 2-ától. A célja a PCI Express technológia reklámozása és elterjesztése, új processzorokkal, chipkészletekkel, DDR2 memóriákkal,és grafikus kártyákkal. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy ez a 4-6 ezer forintos megtakarítás is igen hamar veszendőbe megy, hiszen már csak a DDR2 memóriákra is ennyivel többet kell költenünk a hagyományos DDR memóriákhoz képest. A PCI Express rendszerek végső ára tehát várhatóan még ezzel az akcióval is magasabb lesz, mint az AGP 8x gépeké.

Az akció azonban várhatóan nagy nyomást gyakorol majd az Intel chipkészletes alaplapok többi gyártójára, valamint az X600 grafikus processzort felhasználó kártyagyártókra is. A kedvezményes csomag ugyanis az ő termékeik elől veszi el a piacot, így lehet, hogy előbb-utóbb őket is árcsökkentésre kényszeríti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #12
    gabest: a 3d kartyak jelenleg tulnyomoreszt jatekra vannak hasznalva.. ott nem az AGP a szuk keresztmetszet, hiszen akkor eddig is mindig duplazodnia kellett volna a sebessegnek, amikor gyorsult az AGP...

    egyre nagyobb ramok azert kerulnek a kartyakra, (es ez a jovoben sem fog valtozni) mert az eleg gyors :) ezen a pci-e sem valtoztat, az onboard ram MINDIG is nagyságrendekkel lesz gyorsabb.. ergo nem fogjak tovabbra sem hasznalni a rendszermemet vga osszefuggesben ... pl. nemtom hallottad e, de lesz mar iden x800 512mb rammal ... vagy lehet, hogy ATInal meg nem hallottak a PCI-E rol? ;)

    Ha hardveres videotomorites olyan szintre kerul gpu oldalon, amit irtal, regen nem lesz szukseg CPU val modositgatni azon a kepen...
  • arty #11
    a pci-e kartyakon ugyanugy ottlesznek az extra csatlakozok :) (high end)

    2 kartya a forgalomba kerult gepek 0.0001% aban sem lesz, ez szinten nem gyakorlati elony.

    viszont az OSSZES mostani kartya mehet a kukaba. na ez mar inkabb gyakorlati elony, annak aki kitalalta....

  • Gabest #10
    egy=egyre
  • Gabest #9
    Az agp manapság a legkisebb keresztmetszet, ha nem így lenne nem pakolának egy nagyobb ram-okat a kártyákra. Na meg az se hátrány a pcix-nél, hogy ha majd vissza lehet olvasni a képet normális sebességgel a video memóriából, pl. a egy hardveres video kitömörítés eredményét, vagy egy 3d-s képet, hogy valamit a cpu-val ráfirkáljanak, majd újra visszaküldjenek.
  • TeszteloPontHu #8
    Elsősorban nem ezért van rá szükség, hanem hogy ne kelljen 1-2 tápcsatlakozó még a videokártyára, másrészt egy alaplapon lehet két PCI-E csatoló is két videokártyával. Ezt AGP-vel nem lehet megvalósítani.
  • eke #7
    Holnap veszek egyet...:o
  • arty #6
    na, mesélj, miért is van szükség az AGP sávszélénél nagyobbra a videokártyádnak? :)

    vagy nálad a 4x > 8x többet hozott, mint másoknak? (másoknak kb. 1-5%)
  • FTeR #5
    nem dizájnolták agyon a kúúlert ;), nem úgy néz ki mintha egy sci-fi fílmből lépett vlna elő, nem világít, hát nem tudom mit mondjak... NAGYON HELYES!!!
  • Athlon64 #4
    Amúgy egyértelműen nagyon jó dolog ez a PCI-Xpress, szóval hajrá!

    Egyébként érdekes, hogy most így divatba jött az egy csomagban, két cuc!
    Ugyebár az AMD az Athlon64 -vel csinálta ezt ill. az alaplap gyártók invitálták az AMD-t, hogy a kevés darabszámban gyártott prociból tutira jusson az alaplapjaikba.
  • Athlon64 #3
    Én nem egy koperácios csoprtot veszek az biztos mert AMD+Ati -m van.
    Nekem a legnagyobb teljesítmény kell a pénztárcámhoz képest!