Franczy

Rekorddöntő japán szuperszámítógép

A szuperszámítógépeket számítási teljesítményük alapján rangsoroló legfrissebb Linpack jelentésből kiderül, hogy egy japán szuperszámítógép letaszította trónjáról a korábbi csúcstartót, vagyis elmondható, hogy jelen pillanatban ez a japán rendszer a világ legnagyobb lebegőpontos számítási teljesítményű számítógépe.

A japán szuperszámítógép a keresztségben a Föld Szimulátor nevet kapta, és a kanagawai Tengeri Tudomány és Technológia Központban működik. A Föld Szimulátor egész pontosan 35,61 teraflops-os számítási teljesítménnyel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a rendszer másodpercenként több mint 35 billió számítás végrehajtására képes. Ennek a teljesítménynek az óriási mivoltát jól szemlélteti, hogy a korábbi csúcstartó, a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban működő IBM ASCI White szuperszámítógép "mindössze" ötöd ekkora teljesítményre képes. Az IBM ASCI White egész pontosan 7,23 teraflops-os teljesítménnyel rendelkezik. A japán rendszert kifejlesztő NEC képviselői a rekorddöntés kapcsán elmondták, hogy a Föld Szimulátor teljesítményét a Linpack nevezetű sebességmérő szoftverrel mérték le, mely szoftver rendkívül összetett matematikai számítások sorozatával próbálja a lehető legalaposabb módon lemérni a számítógépek teljesítményét.

A Föld Szimulátort a japán tudósok a Föld éghajlatváltozásának vizsgálatához és szimulációjához használják. A rendszerben egész pontosan 5104 darab processzor és megközelítőleg 2900 kilométer kábel található, a rendszer által elfoglalt összterület pedig körülbelül akkora, mint három teniszpálya.

A kanagawai Tengeri Tudomány és Technológia Központ szuperszámítógépe által elért óriási számítási teljesítmény világszerte komoly elismerést váltott ki, azonban egyesek szerint a Föld Szimulátor teljesítményéből nem szabad túl messze menő következtetéseket levonni. Hamid Arabnia, a Journal of Supercomputing című neves szaklap főszerkesztője például azon a véleményen van, hogy a japánok szuperszámítógépe bizonyos számítási feladatok végrehajtására ténylegesen nagyon rövid idő alatt képes, azonban ezt semmiképpen sem szabad túlértékelni.

"A Föld Szimulátor készítői mindenképpen büszkék lehetnek magukra, ugyanis egy kiváló rendszert sikerült létrehozniuk. A Föld Szimulátor óriási számítási teljesítménnyel rendelkezik, azonban úgy vélem, hogy korántsem jelent technológiai áttörést. Tény, hogy az adott tesztprogramban a Föld Szimulátor minden más szuperszámítógépnél jobban teljesít, azonban a japán rendszert csak oly módon lehet összehasonlítani más rendszerekkel, mintha egy almát hasonlítanánk össze narancsokkal" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Arabnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #12
    ez az egesz arrol szol hogy 1 komuves 100 nap alatt epit 1 hazat, akkor 2 komuves 50 nap alatt (jovan, 3 meg elmegy kocsmaba de mind1, nem errol van szo) szal igy szepen vegigvezetve 100 komuves 1 nap alatt 1 hazat, es 8640000 komuves 1 masodperc alatt felepiti ugyanazt a hazat :))) szal kerdes mennyire tudnak ezek igy egyutt dolgozni, de olyan feladatokra ahol rengeteg szamitas kell egymassal parhuzamosan mindenkepp jo. ha aigner szilard helyett erre akarjak bizni az idojarasukat meg az is lehet jol jonnek ki belole :) bar mar ahoz se kicsi szamitasi teljesitmeny kell7 hogy ennyi proci munkajat osszefogja
  • Yfel #8
    Ja bocs, el is felejtettem, hogy ezt XP home-al szerelik :)
  • Gabest #6
    Miért lenne beteg, mindig is a játékipar húzta a fejlesztéseket :)