Gyurkity Péter

Frissítették a szuperszámítógépek rangsorát

A vártnál korábban, már hétfő reggel közzétették a Heidelbergben tartott Nemzetközi Szuperszámítógép Konferencián az ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógép rangsorát.

A leggyorsabb szuperszámítógépek közül az IBM 224, míg a Hewlett-Packard 140 rendszerrel büszkélkedhet, tehát a Nagy Kék visszafoglalta a 2001-ben elveszített vezető helyét. Kis helyigénye és alacsony fogyasztása miatt az IBM rendszerei közül külön említést érdemel a negyedik, valamint a nyolcadik helyen végzett Blue Gene/L prototípus. Az IBM szerint a listán elért pozíció bebizonyította, hogy érdemes volt finanszírozni az évekig tartó költséges kutatásokat, míg a HP hangsúlyozta, hogy az új, a listán korábban nem jegyzett számítógépek terén riválisához hasonlóan 108 egységet tudott felvonultatni. Az Opteron, amely mindössze fél évvel ezelőtt érkezett, máris 30 rendszerrel képviselteti magát a rangsorban.

Mindeközben a mezőnyt továbbra is a NEC Earth Simulator vezeti 35,8 teraflop (azaz billió művelet másodpercenként) teljesítménnyel. A szuperszámítógépek fejlődésére jellemző, hogy míg három évvel ezelőtt 12 rendszer lépte túl az 1 teraflopos álomhatárt, ez most 242 egységnek sikerült, és a lista utolsó helyezettje fél évvel ezelőtt még a 242. helyet foglalta el.

Ahogy az várható volt, a második helyen a Lawrence Livermore National Laboratory kutatóközpontban telepített "California Digital's Thunder" található, amely összesen 4096 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz és 19,9 teraflop teljesítményre képes. A hatodik helyen végzett az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központban működő, 2112 Power4+ processzorból álló és 9 teraflop sebességű IBM szuperszámítógép.

Szintén az első tízben található a 8,7 teraflop teljesítményű Fujitsu's Super Combined Cluster, valamint a kínai Dawning 4000A, amely 2560 Opteron processzorból áll és 8 teraflopot ért el. A novemberben még harmadik helyezést elérő Apple System X, amely jelenleg átépítés alatt áll: Power Mac G5 PC-it Xserve G5 szerverekre cserélik le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SwITcHMaN #4
  Azért nem hiszem hogy egyértelműen ez döntene egy szuperszámítógép esetében...

  Tök jó hogy csak regeltek szólhatnak hozzá. Kevés a beírás, és értelmes . Még csak most vettem észre, mióta van így?
 • Pheel #3
  Lista
 • Pheel #2
  Ez a nemsemmi! Az 5. helyen P4 Xeon 3.06 -ból épült gép van, ami 32 bites. Az első AMD-s rendszer a 10. Opteron 2.2 GHz -ből épült, ami 64 bites. :)

  Persze ezzel nem célzok semmire.
 • Tetsuo #1
  Az enyémet meg sem nézték! :(